nl / en

Octatube’s tweede project voor het V&A vandaag geopend


[29.06.2017]

In hartje Londen is de grootste architectonische interventie van het Victoria and Albert Museum in 100 jaar geopend; het langverwachte Exhibition Road Quarter. Het V&A is het grootste en bekendste museum op gebied van ‘Design & Craftmanship’. Het project is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau AL_A (Amanda Levete Architects). Het project bestaat uit een nieuwe hoofdentree, plein, café, museumwinkel en een grote kolomvrije tentoonstellingszaal 15 meter onder het maaiveld.


foto: V&A Exhibition Road Quarter, designed by AL_A ©Hufton+Crow

Wat de pers schrijft:

The Guardian:
“An angular cafe pavilion rises up from one side of the square, standing like a luxury yacht on a bright white porcelain sea. Its roof snakes around the corner and up to the second storey of the museum. Across the piazza stands the steel hull of a roof-light (red.: de Oculus), designed to bring the sun’s rays into the gallery below. “It’s about making the invisible visible,” says Levete, “signalling the presence of what lies beneath.” Its mirror polished interior and red-tinted glazing adds another flash of bling.”

CNN:
“One of the year’s most anticipated architectural projects endeavors.”

Ook architecte Amanda Levete roemde tijdens haar openingsspeech de "brilliant detailling" van Octatube.



Nederlands feestje in hartje Londen
Bijna alles wat je op het plein ziet komt uit Nederland, naast de porseleinen tegels uit Makkum van Koninklijke Tichelaar is Octatube in opdracht van Wates Construction verantwoordelijk voor alle overige materialen op de binnenplaats.

Rol Octatube
Voor het project heeft Octatube de rol van glasspecialist op zich genomen waarin het verantwoordelijk was voor het ontwerp, de engineering, productie en montage van de diverse structurele beglazingen en RVS constructies. In totaal zijn het zes onderdelen, elk met zijn eigen detaillering en uitdagingen; het spectaculaire Oculus daklicht als eyecatcher van het nieuwe plein, het driehoekige daklicht boven de trappen naar de museumzaal, de volglazen café- en winkelgevels, het daklicht boven de winkel en de glazen ‘link’ tussen het bestaande Western Range en het nieuwe winkelgedeelte.
 



photo: The Sackler Courtyard, the V&A Exhibition Road Quarter, designed by AL_A ©Hufton+Crow

Het project kenmerkt zich door het feit dat de materialen en afwerkingen van het allerhoogste niveau zijn en een zeer strakke detaillering hebben. Daarnaast was er een zeer krappe bouwplaats, een enorme geometrische uitdaging en werd elke detail door het oog van een zeer visionaire architect getoetst. Alle onderdelen en aansluitingen in het project zijn uniek. Om het project tot een succes te maken was het essentieel dat alles met 3D software is uitgewerkt.


Deel deze pagina