nl / en

Philips Museum


Architect GSG Architecten
Opdrachtgever Van Straten Bouw
Jaar 2012
Locatie Nederland, Eindhoven
Materiaal Glas, Staal
Toepassing Balustrade, Renovatie, Gevel


Het Philips museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips in het centrum van Eindhoven. GSG Architecten had het idee om de entree te verplaatsen naar de oorspronkelijke plek. Door deze vorm te geven als een hoge glazen schijf, krijgt het oude fabriekje als het ware een raam op de stad en werd het vanuit de stad in een vitrine gezet alsof het zelf een museumstuk is geworden, een ereplaats in het stedelijk weefsel, aldus de architect. Aan de buitenzijde van de glazen schijf zijn geen glasbevestigingen zichtbaar.

De glazen schil, door Octatube gerealiseerd, heeft 380 vierkante meter glas, en gaat op verschillende plaatsen in het museum een wisselwerking aan met het oude gebouw. Op een aantal plaatsen is de oude constructie van de eerste Philips fabriek zelfs daadwerkelijk gecombineerd met de moderne transparente nieuwbouw.

In de expositieruimte, waar alle uitvindingen van Philips worden tentoongesteld, bevinden zich tevens een glazen trap, een loopbrug en een aantal glazen balustrades.


Philips | glazen trap | glazen vloer | museum
Neem contact met ons op.
factsheet print

Nederland, Eindhoven

Deel deze pagina