nl / en

National Gallery Of Ireland


Architect Heneghan Peng Architects
Opdrachtgever Office Public Works
Jaar 2017
Locatie Ierland, Dublin
Materiaal Staal, Glas
Toepassing Dak


De National Gallery of Ireland bevindt zich in het historische deel van Dublin en is één van de belangrijkste culturele instellingen van het land. Het museum is een groot gebouwencomplex dat bestaat uit verschillende vleugels. De Dargan Wing is het oudst en dateert uit 1864. Daarna volgde de Milltown Wing in 1903, de Beit Wing in 1968 en de Millennium Wing in 2001. Het renovatieproject dat daarna in gang werd gezet bestond onder andere uit het vernieuwen van alle glazen daklichten. Samen met nieuwe verlaagde glazen plafonds is op deze manier een nieuw hoogwaardig ‘daglichtsysteem’ ontstaan. Ook voldoen alle historische gebouwvleugels weer aan de internationale eisen van deze tijd en is de routing in het museum sterk verbeterd. De heropening van het vernieuwde museum vond plaats op in juni van het jaar 2017.

Architectenbureau Heneghan Peng maakte daglicht tot één van de hoofdthema´s in het ontwerp. Hierbij heeft Octatube een belangrijke rol gespeeld door de realisatie van verschillende glazen daklichten en verlaagde glazen plafonds. Het prestigieuze project werd door de overheid (Office of Public Works) beheerd. Voor de omvangrijke tweede fase heeft de Ierse aannemer John Paul Construction Octatube gecontracteerd als design & build specialist voor de glasconstructies. Daarvoor werd al een gedeelte gerealiseerd in opdracht van PJ Hegarty & Sons. Alle daklichten hebben een onderscheidende architectonische vormentaal hebben.

Uniek aan het daglicht in het museum is dat de sfeer in de museumzalen wordt bepaald door de weersomstandigheden buiten. Het licht wordt wel gecontroleerd, maar de veranderingen in het weer zijn duidelijk zichtbaar. Dit is mogelijk gemaakt door de lichtsterkte cumulatief over het hele jaar te berekenen, in plaats van enkel te kijken naar de absolute waarden op de muur. In de Milltown Wing en de Dargan Wing - waar veel schilderijen hangen - is dit mogelijk gemaakt door micro-louvres in de dubbelglaspanelen op te nemen. Deze kleine lamellen houden het directe zonlicht tegen en minimaliseren de UV straling. Tegelijkertijd wordt er door de glascoating met een ZTA/waarde van 14% veel opwarming tegengegaan. Om de schilderijen het gewenste diffuse licht te geven zijn de zalen voorzien van een verlaagd glazen plafond met speciaal translucent glas.

Voor de Merrion Entrance en de Dargan Wing zijn de nieuwe glazen daken gerealiseerd op een bestaand kapvormige houtconstructie met 19e-eeuws ijzerwerk.

Het pronkstuk en middelpunt van het museum bevindt zich nu op de plaats waar voorheen een niet-gebruikte binnenplaats was. Hier is nu een expositieruimte voor beelden die veel daglicht naar binnenhaalt, ook in de aangrenzende museumzalen waar verschillende historische ramen die decennia verborgen waren achter metselwerk weer in ere zijn herstelt. Het glazen dak van de Sculpture Court wordt ondersteund door glazen vinnen, en ook hier is gedeeltelijk bijzonder glas toegepast. De middelste strook van het volledig glazen dak is namelijk voorzien van reflectoren in de spouw van het glas. Kunstmatige verlichting schijnt van binnen tegen deze reflectoren waardoor extra licht in deze diepe binnenplaats wordt gebracht.


daglicht regeling | renovatie | museum
Deel deze pagina