Trainee bij Octatube

In september 2018 ben ik begonnen als trainee projectmanagement bij Octatube. Octatube is een design & build bedrijf dat zich focust op realiseren van uitdagende architectuur. Tijdens mijn studententijd heb ik 4 maanden stage gelopen en 6 maanden gewerkt op de verkoopafdeling en heb ik 9 maanden gewerkt aan mijn afstudeerscriptie voor de master Building Technology aan de TU Delft.

Hoe ben je bij de organisatie terecht gekomen?

Enerzijds is Octatube gevestigd aan de rand van de campus van de TU Delft en ligt daarmee op steenworp afstand van de faculteit bouwkunde, anderzijds is Octatube uniek in Nederland in zowel het ontwerpen als bouwen van bouwkundige constructies. Niet gek dus dat veel afgestudeerden van de faculteit bouwkunde bij Octatube terecht komen. Zo ook ik. Op eigen initiatief heb ik mijn master voor een half jaar op ‘pauze’ gezet om praktijkkennis op te doen. Ik had immers nog geen keuze gemaakt of ik na mijn master in de advies- of uitvoeringszijde van de bouw wilde gaan werken.

Via een medestudent, die zelf al stage liep bij Octatube, kwam ik in contact met de sales manager van Octatube. Kort daarna ben ik voor twee dagen per week gestart als stagiair op de verkoop afdeling. Na 4 maanden als stagiair heb ik 6 maanden als werkstudent gewerkt op diezelfde afdeling.

Ondertussen pakte ik mijn studie weer op en werd het tijd om af te studeren. Hiervoor heb ik een onderwerp voorgesteld voor mijn afstudeerscriptie op basis van interne vraagstukken bij Octatube. Deze scriptie heb ik bij Octatube geschreven voor 4 dagen per week. Doordat ik al meer dan anderhalf jaar bij Octatube rondliep, vernam ik van het traineeship projectmanagement. Ik solliciteerde op de functie en een paar weken na mijn afstuderen kon ik beginnen als trainee projectmanagement.

Kun je iets zeggen over eventuele opleidingen en doorgroeimogelijkheden?

Vanuit mijn periodes als stagiair, werkstudent en afstudeerder bij Octatube ben ik begonnen als trainee. Deze veelheid aan functies die ik binnen anderhalf jaar heb doorlopen bij Octatube geeft aan dat er ruimte is om te groeien binnen het bedrijf. Daarnaast is het traineeship een unieke kans om binnen twee jaar klaargestoomd te worden voor een projectmanagers functie.

Het traineeship dat ik volg is opgedeeld in 4 periodes van 6 maanden. Elke periode werk ik op een andere afdeling binnen Octatube om kennis op te bouwen zodat ik na het traineeship een projectmanagement functie zelfstandig kan dragen. Voor Octatube is dit de eerste keer dat er wordt gewerkt met ‘trainees’. Echter de opzet van het traineeship is gebaseerd op de ervaring dat de meeste projectmanagers bij Octatube vanuit andere afdelingen in deze functie rollen. Dit is typisch voor Octatube in de zin dat vanuit ieders competenties en wensen de functies kunnen worden ingevuld.

De eerste periode op de onderhouds- en reparatieafdeling en de inkoopafdeling heb ik al voltooid. Op dit moment loop ik mee met een projectmanager op een groot project, om zodoende mijn toekomstige functie echt te ervaren.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag of werkweek van jou eruit?

Op de verkoopafdeling hield ik mij met name bezig met het maken van 3D tekeningen van potentiele projecten. Deze tekeningen waren enerzijds ten bate van de visualisaties in de offertes en anderzijds voor het extraheren van de hoeveelheden voor de verkoopcalculaties. Hierdoor werkte ik direct samen met de sales engineers. Het inzicht in de kostprijzen van bouwkundige constructies groeide hierdoor snel. Iets dat je op de universiteit niet zo snel meekrijgt.

De ‘can do’ mentaliteit spreekt mij aan en zorgt er voor dat je realistisch en pragmatisch naar een bouwconstructie leert kijken.

Als trainee werk ik nu fulltime bij Octatube. Vier dagen per week werk ik mee op een afdeling, één dag per week is bedoeld voor de overkoepelende traineeship afspraken en taken. Door de snelle doorloop van afdelingen, elke zes maanden, wordt je in korte tijd steeds voor nieuwe uitdagingen gezet. Dit maakt het traineeship een intensieve en leerzame periode. Na een half jaar, wanneer je net de afdeling goed hebt leren kennen, vertrek je naar een nieuwe afdeling.

Hoe is de bedrijfscultuur, wat zijn de kernwaarden van de organisatie? Wat maakt het voor jou dat je het er zo naar je zin hebt?

Doordat Octatube een design & build bedrijf is zijn we in de veelal voor een lange periode bij een project betrokken, wat grofweg betekent van de ontwerptekeningen van de architect tot aan de oplevering op locatie. Dit houdt in dat we in de eerste fase adviezen geven die we ook waar moeten maken. De bouwbaarheid van een project is voor Octatube dus heel erg belangrijk. Deze ‘can do’ mentaliteit spreekt mij aan en zorgt er voor dat je realistisch en pragmatisch naar een bouwconstructie leert kijken. Kortom een goede leerschool voor een beginnende bouwtechneut!

www.medewerkersaanhetwoord.nl

Contact

Deel deze pagina