Nieuw project: Blackrock Village Centre

Blackrock is een voorstad van de Ierse hoofdstad Dublin. Net buiten de hoofdstraat vind je Blackrock Village Centre, een winkelcentrum uit 1984. Op dit moment wordt Blackrock Village Centre gerenoveerd en opnieuw ontwikkeld, als onderdeel van een groter stedenbouwkundig plan, geïnitieerd door Aviva.

Het nieuwe Blackrock Village Centre, voorheen bekend als Blackrock Shopping Centre, brengt kantoren, winkels en horeca samen. De renovatie, ontworpen door Lafferty Architects, omvat een modernisering van de gemeenschappelijke ruimtes en een uitbreiding in vierkante meters.

Octatube is aangetrokken als Design & Build partner om de bestaande binnenplaats van het winkelcentrum te voorzien van een overkapping van glas en staal. Onder de overkapping zijn drie vloeiende boomvormige kolommen geplaatst die zich onder het grid vertakken. Van bovenaf gezien hebben deze stalen kolommen een diameter van 9 meter.

Het dakoppervlak is ongeveer 1100 m2 en de overkapping wordt boven het dak getild, waardoor het open blijft voor het klimaat en natuurlijke ventilatie mogelijk is. De stalen overkapping wordt bedekt met glazen panelen die voor daglicht op de binnenplaats zorgen.

Onze engineers deden de technische uitwerking en de optimalisatie van het ontwerp van Lafferty Architects. Het was een uitdaging om de esthetische detaillering voor ogen te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de sterkte van de constructie daarbij niet in het gedrang kwam.

We hebben ernaar gestreefd de overgang van kolom naar overkapping zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, waarbij de verbindingen tot een minimum zijn beperkt. In lijn met de wens van Lafferty Architects moet het aanvoelen als één vloeiend geheel.

"Door de vindingrijkheid van Octatube is het oorspronkelijke ontwerp moeiteloos op de juiste manier tot leven gebracht. De elegante, vloeiende overgang in de structuur vormt het middelpunt van deze transitie van oud naar nieuw.” Oliver Nolan, architect / Lafferty Architects

Montage
Tijdens de montage blijft het winkelcentrum open. Dit brengt uiteraard logistieke uitdagingen met zich mee. Alles moet in de juiste volgorde verpakt en gedistribueerd worden naar de bouwplaats.

De verwachting is dat Blackrock Village Centre in 2020 opgeleverd zal worden. Houd onze website en sociale media in de gaten om op de hoogte te blijven!

In samenwerking met Lafferty Architects, Collen Construction, Murphy Façade Studio en Aviva.

Contact

Deel deze pagina