nl / en

Mauritshuis


Architect Hans van Heeswijk
Opdrachtgever Mauritshuis
Jaar 2014
Locatie Nederland, Den Haag
Materiaal Glas
Toepassing Lift


Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat, het hoekpand van Sociëteit De Witte. Toch is er aan het karakter van het museum weinig veranderd. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer zijn door het ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten behouden.

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstentree naar binnen, maar dalen met trap of lift af naar een lichte foyer die ondergronds twee gebouwen met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen voortaan de hekken voor het museum worden geopend. In de ruime ondergrondse ontvangsthal bevinden zich de kassa, de garderobe, een informatiebalie en de nieuwe museumshop. Door de foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld intact. De door Octatube gemaakte vloerlichten van beloopbaar glas (met een antislip zeefdruk) halen veel daglicht naar binnen. Vanuit de foyer kunnen bezoekers naar het historische gebouw voor de vaste collectie of naar de nieuwe vleugel.

Het aanzien van het Mauritshuis vanaf het voorplein is veranderd door de komst van een opvallende, doch zeer elegante en transparante ronde glazen liftschacht. Het brengt bezoekers die liever niet per trap afdalen naar de ondergrondse foyer, naar het entreegebied van het museum. De innovatieve glazen lift is uniek in zijn soort.
In de eerste plaats is er maximale transparantie bereikt door een lift te ontwerpen die niet gesteund wordt door een stalen hulpconstructie. Wat deze ronde glazen lift zo uitzonderlijk maakt is het feit dat de volledig glazen draagconstructie zich in een buitensituatie bevindt, waardoor de elementen moeten worden weerstaan. De zelfdragende lift van het Mauritshuis is maar liefst 10 meter hoog.
De cilinder bestaat uit gelamineerde halfgeharde warmgebogen glaspanelen die met RVS hoepels zijn verbonden. Verticale stabiliteit wordt gewaarborgd door drie verticale glasvinnen die bovenaan met een dwarsgelegen glasvin zijn gekoppeld. Twee van de drie glazen vinnen fungeren als geleidingsrails voor de glazen liftkooi. Hieraan zijn extreem hoge toleranties (binnen 1mm) en technische randvoorwaarden verbonden. De glazen vinnen bevinden zich half binnen en half buiten de gebogen glaspanelen, zodat ook hun eigen stabiliteit gewaarborgd is. Daarnaast wordt zo de abstracte ronde verschijningsvorm van de liftschacht benadrukt, opgebouwd uit constructief meewerkende gebogen glaspanelen.
Tot slot is in het horizontale ronde dakglas paneel van de glazen schacht een ventiel ingebouwd die in de zomer eventuele overdruk kan laten ontsnappen. In de winter stroomt er juist warme lucht van het gebouw in de liftschacht om condensatie te voorkomen.

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van Rembrandt, Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. De gehele verbouwing en uitbreiding van het Mauritshuis heeft ongeveer 2 jaar geduurd.


museum | lift | glazen vinnen | beloopbaar glas | warmgebogen glas
Deel deze pagina