nl / en

Kasteel Ruurlo Toegangsbrug


Architect Hans van Heeswijk
Opdrachtgever Museum MORE
Jaar 2017
Locatie Nederland, Ruurlo
Materiaal Glas, Staal
Toepassing Brug


De oude houten toegangsbrug over de slotgracht van Kasteel Ruurlo was aan vervanging toe terwijl het kasteel een nieuwe bestemming zou krijgen als tweede locatie van Museum MORE. Daarom is een nieuwe hoogwaardige en slank gedetailleerde toegangsbrug ontworpen die helemaal in glas en geparelstraald rvs is uitgevoerd. De eigentijdse brug vormt een contrast met het 14e-eeuwse kasteel en het omliggende park.

De brug heeft een overspanning van 32 meter en is 2,7 meter breed. Het gewicht wordt grotendeels gedragen door vier betonnen funderingspalen onder water. Deze palen zijn speciaal gekozen zodat trillingen zoveel mogelijk konden worden voorkomen. Doordat deze palen gecentreerd zijn ten opzichte van de brug lijkt de brug te zweven boven het water. Het brugdek is van geprofileerd matglas als anti-sliplaag. De leuningen en de onderzijde van het brugdek zijn voorzien van een LED-lichtlijn die de brug ’s avonds een magische uitstraling geven. Dankzij de gecombineerde staal- en glasconstructie kon de brug slank worden uitgevoerd en is de verschijningsvorm elegant. De dragers in de langsrichting van de brug fungeren tegelijkertijd als bevestigingsprofiel voor het balustrade glas en de beloopbare vloer. Daarbij heeft met name deze langsligger een complexe geometrie omdat de RVS constructie van de brug licht getoogd is en daardoor ook geleidelijk steeds breder wordt naar het midden toe. Met het rietmotief in de balustrades sluit de brug toch aan op de omgeving, terwijl het glas ook aansluit bij de glazen entreehal. In geval van nood is de brug sterk genoeg om een dienstvoertuig over de brug te laten rijden.

De foto's zijn gemaakt door Imre Csåny en Jacqueline Knudsen, ArchitectuurNL


brug | kasteel | beloopbaar glas
Neem contact met ons op.
factsheet print

Nederland, Ruurlo

Deel deze pagina