Fietsentree Danzigerkade

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas
Toepassing
Overig

In de Amsterdamse Houthavens heeft een enorme ontwikkeling plaats gevonden. Verschillende grote modebedrijven als Diesel, Hugo Boss, Gaastra, Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Desigual hebben zich hier gevestigd. Met de komst van deze giganten is het gebied een centrum voor de Amsterdamse mode-industrie geworden.

Nederland is en blijft een fietsland; om deze duurzame vorm van mobiliteit te faciliteren moest er een plek komen om fietsen te stallen. In de ondergrondse parkeergarage is daar plek voor gemaakt en Octatube heeft hier de esthetisch hoogwaardige entree, ontworpen door Dedato Ontwerpers en Architecten, technisch uitgewerkt en gebouwd.

Al bij aanvang zat er een tijdsdruk op dit project. De gebouwen waren grotendeels opgeleverd alleen was er nog geen fietsentree. Octatube heeft daarom binnen 2 maanden het proces afgerond: van technisch ontwerp tot de bouw.  

Het ontwerp
De vraag van de klant was om het ontwerp zo licht en transparant mogelijk te maken. Wij dachten met Dedato Ontwerpers en Architecten mee over het technisch ontwerp. In de engineeringsfase hebben wij de glaspanelen daarom, binnen het toelaatbare budget, zo groot mogelijk gemaakt. Bovenop de spanten houden de RVS klemplaatjes de glaspanelen op hun plek. De ruimte tussen de panelen is opgevuld waardoor de glazen gevels als schijf werken. Een RVS trekkabel zorgt er voor dat de glaspanelen bij elkaar gehouden worden. Zo vormen de panelen tezamen een stevige constructie.

Uitdagende montage 
De fietsentree zit naast het Moxy hotel in Amsterdam. Om de hotelgasten niet tot last te zijn, konden de betonwerkzaamheden niet op maximale snelheid verlopen. Hierdoor konden we later dan verwacht starten. Gelukkig lukte het Octatube, om de glazen entree snel te plaatsen en konden de eerste fietsers tijdens het reinigen al verwelkomd worden.

Fietsfriendly
Wat vroeger de aanvoerhaven was van boomstammen voor de houthandel is nu het hart van de Amsterdamse mode-industrie geworden. De strook van 130 meter breed en bijna 500 meter lang bij de Danzigerkade, aan drie kanten omringd met water, is een aaneenschakeling van fashionmerken geworden. Een plek waar je nu dus met een gerust hart met de fiets naartoe kan!

Fotografie door Mijke van Otterloo voor Heren2

Factsheet Contact

Deel deze pagina