The Diamond (Heineken Hoek)

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

Er verschijnt een nieuwe iconisch gebouw in hartje Amsterdam. De metamorfose van de welbekende Heineken Hoek aan het Leidseplein is gestart. Het oude gebouw is gesloopt en een nieuw pand van zes verdiepingen en een kelder is in aanbouw. Er komt ruimte voor horeca en een viersterrenhotel. Octatube realiseert de spectaculaire transparante voorhanggevel en luifel die dit nieuwe pand een unieke en opvallende uitstraling gaan geven.

Diamant
Het nieuwe gebouw – ontworpen door MVSA – krijgt een dubbele gevel. De binnengevel fungeert als thermische schil en bestaat uit driehoekige panelen van wit plaatmateriaal met verschillende dieptes. Hierdoor ontstaat reliëf. De buitenste gevel heeft geen bouwkundige functie en is puur een esthetische toevoeging. De gevel is opgebouwd uit glazen driehoeken die we onder verschillende hellingshoeken plaatsen. Hierdoor krijgt de gevel een diamantachtige uitstraling en vormt het een verwijzing naar de beroemde diamant Koh-I-Nor die is geslepen in Amsterdam.

Kabelnetconstructie
We hangen de gevel op aan kabels die we voorspannen tussen stalen uithouders (zwaarden) aan de bovenkant en zogenaamde nestkastjes (stalen consoles in de betonconstructie) aan de onderkant. Deze nestkastjes hebben we zo ontworpen dat grove betontoleranties kunnen worden vertaald naar zeer kleine toleranties die nodig zijn voor de detaillering van de glasgevel. We storten de nestkastjes in het beton. Daarna meten we de nestkastjes exact in zodat we de gaten in de afsluitende plaat aan de bovenkant van de nestkastjes precies op de goede plek kunnen boren. Hier gaan de kabels doorheen. De nestkastjes blijven bereikbaar voor onderhoud aan de kabelconstructie.

Trekstangen houden de kabels stabiel. Deze trekstangen zijn zo slank mogelijk en spannen we slechts in één richting. Dat zorgt voor extra complexiteit omdat we de trekstangen nu niet op druk kunnen belasten. De stangen leiden terug naar de looproosters in de ruimte tussen de binnen- en buiten gevel.

Custom made knopen
Voor deze gevel hebben we speciaal ontwikkelde elementen van kunststof (pom) laten spuitgieten. Deze elementen hebben we in op maat gemaakte RVS knopen geplaatst. Deze knopen houden de meer dan 800 driehoekige gelamineerde glaspanelen vast in een randomverdeling. De glaspanelen verschillen soms qua afmeting slechts enkele millimeters van elkaar. De knopen bevestigen we met RVS-klemmen aan de kabels.

Luifels en LED-verlichting
De glazen gevel loopt door in transparante luifels. RVS-zwaarden ondersteunen deze glazen luifel. Onder deze luifels bevinden zich straks het terras en de entrees. Energiezuinige LED-verlichting aan de binnenzijde van de gevel laat in de avond de diamantachtige glazen buitengevel op subtiele wijze schitteren.

Factsheet Contact

Deel deze pagina