The OWO Courtyard Pavilion

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal, Overig
Toepassing
Dak, Gevel

In de Grand Courtyard van The OWO, het voormalige Old War Office in Whitehall, Londen, is een nieuw en eigentijds paviljoen gerealiseerd. Dit paviljoen heeft een poëtisch ontwerp van DaeWha Kang Design. Glimmende spiegelgepolijste 3D roestvrijstalen panelen op het dak geven het paviljoen zijn opvallende uiterlijk. Octatube heeft het unieke ontwerp van dit paviljoen vertaald naar een technisch voorstel en was aangesteld om het te engineeren en te bouwen.

Het Old War Office, een Grade II* monument in Londen, heeft een belangrijk politiek en historisch erfgoed. Maar ondanks zijn lange geschiedenis stond het Old War Office al enkele jaren leeg. Het neobarok gebouw is nu volledig getransformeerd tot The OWO, een nieuwe bestemming met 85 appartementen van Raffles, een verzameling van negen restaurants en drie bars, en een Raffles London hotel met 120 kamers. Het paviljoen op de binnenplaats huisvest het Franse restaurant Café Lapérouse.

Mathematische geometrie

De architect ontwierp het paviljoen zowel als een sculpturaal object als een gebouw, met veel aandacht voor de omgeving. Op het ronde dak van het paviljoen vormen 3D-vormige, spiegelgepolijste roestvrijstalen panelen een mathematisch patroon dat lijkt op het patroon van zonnebloemen. De golvende vorm creëert een luchtspiegeling en voegt lichtheid en dynamiek toe aan de grootse historische architectuur van de omgeving. De buitengewone geometrie heeft geen rechte lijnen en vereiste daarom op maat gemaakte oplossingen en slim vakmanschap.

3D-fabricagemodel

Tijdens de ontwerpfase hebben we technische ondersteuning geboden en het team van de klant geholpen met de haalbaarheid van de voorgestelde, op maat gemaakte oplossingen en het verlagen van de risico's van het project. We hebben een productiemodel ontwikkeld op basis van de modellen van de architect. We hebben dit model gebruikt als communicatiemiddel om complexe geometrische details en interfaces te bespreken. Hierdoor kon het projectteam de vorm van het dak gemakkelijk visualiseren en eventuele problemen identificeren die zich tijdens de fabricage en installatie zouden kunnen voordoen. We hebben de uitdagende geometrie verfijnd zonder af te wijken van de ontwerpintentie. Het werken in 3D in elke stap van het proces, vanaf het allereerste begin, bleek succesvol.

Spiegelgepolijste 3D panelen

Het maken van spiegelgepolijste, roestvrijstalen 3D-panelen is geen eenvoudige taak, zeker niet als het gaat om het lassen van 2 mm dikke panelen. Roestvast staal vervormt gemakkelijk wanneer er hitte wordt toegepast. Het vereist speciale gereedschappen en apparatuur om mee te werken. Bovendien kunnen krassen of deuken op de panelen de visuele integriteit aantasten, waardoor ze ongeschikt worden voor gebruik.

Om de 202 spiegelpanelen te ontwikkelen en te leveren, was het cruciaal om samen te werken met de toeleveringsketen om de grenzen van het mogelijke te verleggen. Om panelen te maken die het 3D-model nauwkeurig weerspiegelen, werkten we samen met twee ervaren fabrikanten in de regio. Zij hebben gebruikgemaakt van geavanceerde productietechnieken, waaronder hydraulisch 3D-persen, gecombineerd met lasersnijden van hoge kwaliteit en vakmanschap zoals lassen van roestvrij staal, polijsten met de hand en structureel lijmen.

Om ervoor te zorgen dat de panelen vrij bleven van gebreken, werden ze direct na het persen zorgvuldig beschermd en op verschillende punten geïnspecteerd voordat ze op de bouwplaats aankwamen. Eenmaal op de bouwplaats werden de panelen volledig beschermd geïnstalleerd met behulp van gespecialiseerde detaillering en technieken om een strakke en veilige pasvorm te garanderen.

Complexe verticale stelen

Visueel gezien daalt het spiegeldak af in een sokkel van 42 verticale 'stelen'. Dit waren complexe elementen om te vervaardigen. Ze bestaan uit twee stukken, hebben een uitdagende geometrie en zijn voorgebogen in een lasmal om ze recht te krijgen en te houden.

Transparante gevel

Het paviljoen is opgebouwd uit vijf stalen kolommen met armen. Bovenop deze structuur zijn tien gebogen dakschalen geplaatst, met daarop de roestvrijstalen 3D-panelen. Om te voldoen aan de eisen voor thermische prestaties zijn de verticale vlakken van de gevel aan de onderkant gemaakt van dubbel geïsoleerde glaspanelen. Aan de boven- en onderkant van het glas is een graduele spiegelbehandeling toegepast waardoor de transparante wand naadloos overgaat in het spiegelende dak. Dit heeft een positief effect op de energieprestaties van het gebouw, creëert een transparanter middendeel van het glas en vermindert visuele rommel op de vloer. De kozijnen zijn van donkerder roestvrij staal om te contrasteren met de spiegelende stelen en het dak.

Visuele mock-up op ware grootte

We hebben tijdens het proces een visuele mock-up (VMU) op ware grootte gemaakt waarin we verschillende details samen hebben gebracht. We hebben de engineering en de gedetailleerde VMU tegelijkertijd uitgevoerd, binnen het korte tijdsbestek van vier maanden, waarbij we de engineering tot in de kleinste details uitwerkten.

Dakraam

In het midden van het paviljoen laat een opvallend dakraam daglicht binnen. We hebben het stalen frame van dit bloemvormige dakraam tot op de millimeter nauwkeurig op maat gemaakt. De ongebruikelijke vormen vergde handwerk bij het lassen en polijsten. We hebben het dakraam met één takel in de dakconstructie gehesen en het paste perfect.

Nauwkeurige uitlijning

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het bouwen van een 3D-gevormd dak is ervoor te zorgen dat de panelen goed uitgelijnd en samengevoegd worden. Elke verkeerde uitlijning of opening brengt de installatie en de visuele integriteit van het ontwerp in gevaar. Onze engineering- en bouwteams hebben tijdens de ontwerpfase nauw samengewerkt om de detaillering te ontwikkelen. Hoge precisie, aandacht voor detail en het gebruik van op maat gemaakte sjablonen en bevestigingen zorgden ervoor dat de panelen perfect uitgelijnd waren tijdens de installatie.

Nauwe samenwerking

Het ontwerpen en bouwen van een 3D-vormig roestvrijstalen dak is complex en uitdagend en vereist een hoge mate van vaardigheid, expertise en aandacht voor detail. Het resultaat is echter verbluffend en een echte blikvanger: het licht en de spiegels van gepolijst staal creëren een dynamische en steeds veranderende visuele ervaring. De duurzaamheid en lange levensduur van het materiaal zorgen ervoor dat het dak de tand des tijds zal doorstaan.

We hebben dit bijzondere paviljoen gerealiseerd in nauwe samenwerking met architect DaeWha Kang Design, Arup, Fielitz en anderen. En dat alles in covid-tijden, waar persoonlijk vergaderen niet mogelijk was.

Instagram @theowo.london

Fotos Kyungsub Shin,

Factsheet Contact

Deel deze pagina