Sammy Ofer Centre

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Gevel, Renovatie

Van ontwerp naar werkelijkheid
In 2015 kreeg het architectenbureau Sheppard Robson van de London Business School de opdracht om een state-of-the-art onderwijscentrum te ontwerpen in het oude Marylebone stadhuis en in de naastliggende bibliotheek. Het ontwerp omvatte onder meer een glazen entree en foyer, die de twee gebouwen met elkaar zou verbinden, en een nieuw onderwijsgebouw. Naast het benadrukken van het historische en architectonische belang van de bestaande gebouwen zou de verbinding ook een dynamische toegang tot de London Business School (LBS) creëren. De plannen waren er, maar specialistische kennis was nodig om het ontwerp te realiseren. Octatube werd benaderd door Wates Construction nadat we succesvol hadden samengewerkt aan het Victoria & Albert museum. 

Value engineering
Het ontwerp was innovatief en uitdagend tegelijk. De Mikado-achtige constructie moest lijken te  balanceren, onder het glas, terwijl het op zijn plaats werd gehouden door de twee aangrenzende monumentale gebouwen. Octatube begon met het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe ideeën om deze staalconstructie - die later een van de belangrijkste kenmerken van het Sammy Ofer Centre zou worden - te produceren en te monteren.
Verschillende (engineerings)oplossingen toonden aan dat Octatube het ontwerp binnen budget, op tijd en met een esthetisch hoogwaardige afwerking kon leveren.

Meerdere modellen
Omdat de meeste van onze klanten uitdagingen tegenkomen in hun project, maken we vaak mock-ups in de ontwerpfase voordat we beginnen met produceren en bouwen. Meestal zijn mock-ups een fundamenteel onderdeel van het proces. Mock-ups geven ons de mogelijkheid om te zien of het technisch ontwerp voldoet aan de visie en eisen van de klant en het ontwerpteam. De mock-ups die we voor LBS hebben gedaan, toonden aan dat we toereikende interface details konden maken van het primaire staal, secundaire staal, dak- en gevelelementen, stalen beglazingsrails, dragende elementen, beglazing, randliggers, goten, de doorlopende platen en alle andere elementen die in het ontwerp waren voorgesteld. De opdrachtgever kon de interfaces vanuit verschillende invalshoeken bekijken en de uiteindelijke afwerking van de beeldbepalende details zien.

Ontwerp workshops
We zijn trots op hoe we met de verschillende partijen hebben samengewerkt. Als onderaannemer maakten we deel uit van het bouwteam met de hoofdaannemer, de geveladviseur, de architect en de opdrachtgever. Vanaf het begin van het project organiseerden we om de twee weken ontwerp workshops met alle partijen. Hierdoor ontstond een open en betrouwbare samenwerking. De architect voelde aan dat we zijn ontwerp begrepen.

Paolo Longo, architect bij Sheppard Robson:"De samenwerking met Octatube was buitengewoon. Dit project was anders dan andere projecten. Het ontwerp was zeer specialistisch en vereiste specifieke expertise. Octatube kon dat leveren. Ik werkte graag samen met hun enthousiaste team van professionals. Ze gaven goede feedback en waren proactief in het bedenken van nieuwe ideeën en het organiseren van de designworkshops.”

Uitdaging
Het meest uitdagende onderdeel van het (bouwkundig) ontwerp was de integratie van het oude met het nieuwe. De bestaande wanden moesten het gewicht van de nieuwe staalconstructie kunnen dragen. Dit vereiste goede communicatie tussen alle partijen. Samen hebben we manieren bedacht om de nieuwe staalconstructie op de hoekpunten van de bestaande stenen muren te bevestigen. De constructie moest aan weerszijden onder de kroonlijsten worden vastgezet. De twee bestaande kroonlijsten van de oude gebouwen bepaalden de maximale hellingshoek voor het nieuwe dakontwerp. Dat bleek zeer minimaal te zijn, slechts anderhalve graden, wat constructief een zeer stijve console vereiste in de beperkte beschikbare bouwhoogte. Door samen te werken en oplossingen te bedenken hebben we deze uitdagingen overwonnen en zijn we erin geslaagd om op schema te blijven.

Creatieve oplossingen
Octatube bedacht een nieuw idee om de - door de architect gewenste - grote lasplaatelementen zodanig van de constructieve ligger te scheiden, dat de delingen van het constructiestaal volledig uit het zicht zouden zijn. Door de stalen frames te prefabriceren in onze eigen fabriek hebben we ervoor gezorgd dat er bijna niet gelast hoefde te worden op de bouw. Het was een grote puzzel om de enorme geprefabriceerde stalen frames tussen de monumentale gebouwen in te passen.

Lex Oosterom, projectcoördinator van Octatube:"De straat langs het gebouw was te druk om langere tijd af te sluiten, dus we hebben geen mobiele kraan gebruikt. In plaats daarvan werd een torenkraan op het dak gemonteerd. Deze kraan werd vervolgens gebruikt voor de installatie van de grote stalen geprefabriceerde gevelconstructies. Dit was een grote uitdaging omdat de werkruimte voor het hijsen van zware frames tussen de monumentale gebouwen soms minder dan een centimeter breed was. Gelukkig zijn we erin geslaagd om alle elementen te installeren zonder de bestaande stenen kroonlijsten of andere bouwelementen te beschadigen. Daarna gingen de rest van de bouwwerkzaamheden voorspoedig.”

Realisatie
Het project kenmerkt zich door een hoog niveau van vakmanschap en afwerking. Naast de glazen foyer heeft Octatube een aanbouw uit de jaren zestig van het gemeentehuis vervangen. De kenmerkende centrale toren heeft een nieuwe interface met een lager gelegen, zelfdragende daklicht.
Het ontwerp Sheppard Robson voegt een moderne leeromgeving toe aan de historische gebouwen waardoor de onderwijsruimten, die de school ter beschikking heeft, worden uitgebreid.

Dave Nott, directeur bij Wates Construction: "Het Octatube team heeft gedurende de inkoop-, ontwerp-, fabricage- en installatiefases een belangrijke rol gespeeld bij het verzekeren van de succesvolle en tijdige oplevering van het Sammy Ofer Centre voor de London Business School. De algehele kwaliteit van wat geleverd is, is een bewijs voor de inspanningen van onze toeleveringsketen. Octatube is een zeer belangrijk en gewaardeerd lid van onze supply chain.”

Factsheet Contact

Deel deze pagina