Echo TU Delft

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

Op de campus van de TU Delft is een prachtig nieuw gebouw verschenen: Echo. Octatube heeft de doorlopende glazen gevels en daklichten gerealiseerd.

Echo is een onderwijsvoorziening voor alle faculteiten met een grote verscheidenheid aan onderwijsruimten die de diversiteit aan onderwijsmethoden en studiestijlen weerspiegelen. Er zijn in totaal zeven onderwijsruimten, de meeste met een flexibele indeling. Bovendien is het het eerste energieleverende gebouw op de TU Campus. Het is een aantrekkelijke ontmoetingsplek, met veel comfortabele zitjes en eet- en drinkgelegenheden. Er is gezorgd voor voldoende fietsenstalling met een fietsenstalling in de kelder van het gebouw.

Circulariteit
Het ontwerp van UNStudio volgt zoveel mogelijk de principes van de circulariteit en voldoet aan de vooruitstrevende duurzaamheidsambities van de TU Delft. Het gebouw is onder andere uitgerust met zonnepanelen, effectieve isolatie en warmte-koudeopslag. Dit maakt het energieneutraal.

Transparante glazen gevels
In de gevel zitten grote glaspanelen. De grootste is ongeveer 2,6 bij 5 meter en is meer dan 5 cm dik. Één glaspaneel kan hierdoor wel 1200 kg wegen. De panelen zijn voorzien van een coating die zorgt voor een optimale combinatie tussen gewenste transparantie en noodzakelijke zonwering. De opbouw van het glas: 12/14/12.12.4  (ca 51 mm), gehard / half gehard glas.

Maatwerk aluminium profielen
Het glas is aan de boven- en onderzijde in thermisch aluminium U-profielen gevat die we voor Echo ontworpen hebben. De rubbers zijn ook speciaal ontworpen voor de hoge drukkrachten en om de grote vervormingen (tot 40 mm) van de vloeren op te vangen. Diepe aluminium luifels onderbreken de gevels horizontaal en houden de overtollige zonnewarmte tegen.

Lichtbarrière
Om overtollig zonlicht te voorkomen, is een dynamische lichtbarrière gebruikt. Er zijn klimplaten geplant die groeien langs de kabels waarmee de luifels met elkaar verbonden zijn. Hierdoor vormen zij een subtiele groene gevel die het daglicht filtert.   

Stalen zwaarden en kokers
Op de eerste verdieping houden stalen zwaarden de grote glaspanelen op hun plaats. Deze zwaarden zijn aan de vloer en het plafond bevestigd. Er zijn zo min mogelijk zwaarden toegepast en de zwaarden zij bovendien zo klein en dun mogelijk. Dit komt ook de transparantie van de gevel ten goede. In de westgevel van het gebouw hebben we een dubbelhoge glazen gevel geplaatst zonder luifel. Scherpkantige stalen kokers ondersteunen deze gevel.

Partners:
TUDelft |BAM | UNStudio | Arup | Buiting staalbouw

(Fotografie: Evabloem)

Factsheet Contact

Deel deze pagina