Brugwachtershuisje Haarlem geplaatst

andaag is onder grote belangstelilng het brugwachtershuisje van de 'Verfrollerbrug' in Haarlem geplaatst. Omringd door de pers zagen architect Thijs Asselbergs en zijn zoon en ontwerper Abel Asselbergs hoe het gebouwtje over het water op zijn plaats werd getakeld.In Haarlem maken iedere dag duizenden mensen gebruik van de Lange Brug, die ook wel bekend staat als 'de Verfroller'. Deze brug is in 1995 door Thijs Asselbergs (aTA) ontworpen, maar al die tijd ontbrak er een brugwachtershuisje. Deze is er deze week gekomen, naar een ontwerp van zijn 14-jarige zoon Abel. De gemeente had dit ontwerp gekozen uit vier ingezonden ontwerpen. Het ontwerp van het huisje is een abstract rond volume, gebaseerd op de vormentaal van de brug.

Het huisje is op een verhoogde driepoot aan het brughoofd geplaatst, om de veiligheid van het verkeer en de brugwachter te waarborgen.
Als design & build partner is Octatube al vroeg in het ontwerpproces betrokken geraakt. Hierdoor is een integraal ontwerp tot stand gekomen waarbij een lichtgewicht gevelpakket en slanke constructie nauw samenhangen met het vrije uitzicht van de brugwachter door een horizontale strook van warmgebogen glaspanelen.
Vanwege de hoge mate van prefabricage in de fabriek van Octatube (zie foto hieronder), heeft de plaatsing zeer snel kunnen plaatsvinden.Verschillende media waren onder de indruk van de jonge ontwerper en de montage van het brugwachtershuisje, en er zijn verschillende video-reportages gemaakt. Een greep uit de online nieuwsberichten en video's:ArchitectenwebArchitectuur.orgHart van NederlandRTV Noord-Holland, het Haarlems Dagblad en de Wijkkrant.

 

Contact

Deel deze pagina