Staalconstructie Nieuwe Entree Van Gogh Museum

Deze week heeft Octatube het laatste onderdeel van de staalconstructie voor de Nieuwe Entree van het Van Gogh Museum ingehesen. De glazen uitbreiding van het museum wordt een hoogstandje van constructief glas, waardoor het Van Gogh Museum nog meer uitstraling zal krijgen op het Amsterdamse Museumplein. De Nieuwe Entree zal zomer 2015 klaar zijn.


Fotografie: Jan Kees Steenman, Credits: Van Gogh Museum

Het open en transparante glazen entreegebouw zal bestaan uit state of the art glasconstructies, volledig uitgewerkt en gerealiseerd door Octatube. Het gaat om 650 m² koud gebogen glas, glazen dakliggers van 12 meter en glazen vinnen in de gevels met een lengte van 9,4 meter. De nu geplaatste stalen buisconstructie is ontworpen als de drager van het glazen dak en de gevel. Vanwege de complexe geometrie en tientallen bevestigingspunten voor de glazen vinnen, is de staalonstructie in 3D uitgewerkt en in de fabriek al een keer volledig opgebouwd en nagemeten. De montage van de glasvinnen start in september.


Fotografie: Jan Kees Steenman, Credits: Van Gogh Museum


Fotografie: Jan Kees Steenman, Credits: Van Gogh Museum

Achtergrond
Door de verplaatsing van de hoofdentree van het Van Gogh Museum naar het Museumplein ontstaat er een optimale aansluiting met het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Koninklijk Concertgebouw. De Nieuwe Entree maakt het ook mogelijk om meer bezoekers (nu ruim 1,5 miljoen bezoekers op jaarbasis) te ontvangen en optimaal te bedienen. 
Het schetsontwerp komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates. De verdere uitwerking van dit ontwerp door Hans van Heeswijk toont hoe de Nieuwe Entree een verrassend nieuw geheel vormt met de tentoonstellingsvleugel.


Credits: Hans van Heeswijk architecten


Credits: Hans van Heeswijk architecten

In september zal een persbijeenkomst naar aanleiding van de Nieuwe Entree van het Van Gogh Museum plaatsvinden (met mogelijkheid tot fotografie en interviews). Meer informatie hierover volgt.

Contact

Deel deze pagina