Bouw grote stadsluifel Almere in volle gang

Boven het winkelend publiek werkt Octatube aan de bouw van windluifel de Diagonaal in het stadshart van Almere. De luifelconstructie voor Citymall Almere is onderdeel van een ambitieuze kwaliteitsverbetering en wordt ingepast in het masterplan van OMA. De bouwoverlast voor de winkeliers en de bezoekers wordt zo minimaal mogelijk gehouden door een volledig dichte steigervloer die ervoor zorgt dat er boven kan worden gebouwd terwijl er beneden wordt gewinkeld.

Unibail-Rodamco heeft Octatube aangesteld als hoofdaannemer voor het engineeren, produceren en bouwen van de tweede en grootste luifelconstructie van Citymall Almere, op de Diagonaal. De stadsluifel is ontworpen door de het architectenbureau DunnetCraven en adviesbureau Techniker, in samenwerking met B+M Den HaagABT en DVP. De luifel is ongeveer 11 meter hoog en staat op een oplopend maaiveld, los van de omliggende bebouwing.

De hoofdconstructie bestaat uit 22 kolommen en een raster van speciaal ontwikkelde V-vormige hoofdbalken. Deze V-liggers fungeren ook als goten en bestaan uit 12 millimeter koudgebogen staalplaat. Een secundair grid van staalkokers brengt de totale staalproductie op 125 ton, die Octatube in eigen huis heeft gefabriceerd. Op de bouwplaats zijn de verschillende onderdelen samengevoegd tot één grote luifelconstructie van 82 bij 24 meter.
De constructie staat volledig los en dit wordt extra benadrukt door uitkragende glazen vinnen rondom de luifel die een transparant gebaar maken naar de omliggende bebouwing.
Met uitzondering van 4 ronde sparingen in de staalconstructie is de gehele luifel voorzien van glaspanelen die met klemplaatjes zijn bevestigd op de staalprofielen en glazen vinnen. De panelen hebben een standaard afmeting van 2 bij 2 meter en beslaan een oppervlakte van ruim 1300 vierkante meter.


Artist Impression (© DunnetCraven)

Een belangrijke voorziening van de luifel is de verlichting om ervoor te zorgen dat het óók 's avonds een prettige en sfeervolle omgeving is. De basisverlichting bestaat uit dynamische LED spots die zijn bevestigd aan de staalconstructie. Daarnaast worden de ronde sparingen in de luifel benadrukt door een band van witte LED verlichting, die de openingen een visueel halo-effect geven.

Met de grote nieuwe luifel zal het een stuk aangenamer winkelen worden in Citymall Almere, want naast vermindering van de windoverlast kunnen bezoekers straks genieten van een vernieuwd winkelgebied. Dit najaar wordt het project opgeleverd.

 

Contact

Deel deze pagina