Nieuw project: One Central Plaza

One Central Plaza is een opvallende bezienswaardigheid in het hart van Dublin. Deze betonnen kolos, voorheen bekend als het gebouw van de Centrale Bank, werd ontworpen door brutalistische architect Sam Stephenson in de jaren 70. Het gebouw kan vanuit veel plekken in Dublin gezien worden. Op dit moment wordt het getransformeerd en herbestemd als onderdeel van een gebiedsontwikkeling genaamd Central Plaza – waar kantoren, retail en horeca samenkomen.

Octatube heeft de opdracht gekregen voor het technische ontwerp en de bouw van het dak van One Central Plaza. Een twee verdiepingen tellende glazen dakconstructie die bovenop dit brutalistische icoon gebouwd zal worden. Voor dit project werken we samen met Hines (i.c.m. de Peterson Group), de architecten van Henry J. Lyons en met hoofdaannemer Stewart Construction.

Het gebouw is uniek: de constructie bestaat uit zwevende vloerdelen die omhoog gehouden worden door Macalloy kabels over de gehele omtrek van het gebouw. De kabels worden ondersteund vanuit een centrale kern op dakniveau. De constructie wordt hiermee blootgesteld: een brutalistische eigenschap. De Central Plaza transformatie belooft waanzinnig te worden en ademt nieuw leven in een verouderd kantoorgebouw. De nieuwe locatie op het dak biedt ongeëvenaarde 360 graden vergezichten van de stad en is de kroon van dit restauratieproject.

Het dak werd opnieuw ontworpen door architecten Henry J. Lyons. Het ontwerp, een eigentijdse geometrische structuur, volgt de zichtbare dragers van het gebouw. De uitkragende driehoeken zijn een subtiele verwijzing naar het originele ontwerp van Stephenson.

Wij begonnen met de engineering in februari 2019. De constructie weegt meer dan 200 ton en wordt gebouwd op een bestaande dakconstructie, wat bijzonder en uitdagend is als het op esthetiek en techniek aankomt.

De stalen dakconstructie zal bedekt worden met 152 driehoekige, vierhoekige of vijfhoekige glaselementen, ter ere van lichtheid en transparantie. In dat opzicht vormt het een tegenwicht met de brutalistische drager. De ruimte zal optimaal uitzicht en licht bieden, en om dat te bewerkstelligen wilden we de constructie zo clean mogelijk maken – om maximaal licht te faciliteren.

Tegelijkertijd moeten we de zonbelasting inperken zodat het niet als een kas voelt als je binnen staat. Daarom wordt het glas voorzien van een (keramische) zeefdruk.  

Veel aandacht is uitgegaan naar de details tijdens het engineeringsproces, in nauwe samenwerking met de klant Hines, de architect en de aannemer – om te zorgen dat wat bedacht is ook daadwerkelijk gemaakt kan worden.

In augustus 2019 heeft Stewart Construction het oude dak van het gebouw verwijderd en de bestaande dakconstructie blootgelegd. In september en oktober 2019 is de productie van de stalen constructie flink op stoom in onze fabriek in Delft. Het dak zal opgebouwd worden uit losse elementen in plaats van grotere lasverbindingen.

De elementen worden per vrachtwagen in batches vervoerd van Delft naar Dublin. Omdat de bouwplaats vrij klein is stonden we voor een logistieke uitdaging. We hebben een externe opslag in de buurt geregeld die zorgt voor een soepel en efficiënt logistiek proces tijdens de installatie van het project.

Het vernieuwde en gerestaureerde Central Plaza is een onmisbare bestemming voor wie Dublin bezoekt. Een topattractie op een A-locatie, we zijn trots om hier aan mee te werken!

Contact

Deel deze pagina