Inspiratie voor de volgende generatie ingenieursIn de loop van het jaar organiseert Octatube diverse evenementen om studenten te inspireren en hen kennis te laten maken met de wereld van innovatieve en uitdagende architectuur. We waren blij om afgelopen week een groep studenten van BOUT, de Studentenvereniging voor Bouwtechniek, te mogen verwelkomen!

De middag werd georganiseerd door Barbara van Gelder en Nick van der Knaap en voordat de groep de werkplaats bezocht, werden een aantal projecten zoals het, recentelijk opgeleverde, Victoria & Albert Museum en Sammy Ofer Centre in Londen besproken.

Twee projecten werden verder doorgenomen:

  • Het Van Gogh Museum
    Eerst werd het het Van Gogh Museum in Amsterdam besproken. De constructie wordt gekenmerkt door een glazen schaaldak dat wordt ondersteunt door glasvinnen met een lengte tot 12 meter, een koudgebogen glazen vinnen gevel met toegangsdeuren en een 1,5 meter uitkragende glazen luifel die wedijvert met de zwaartekracht. Dit is één van de grootste structurele glasvinnen in Nederland. De glazen liggers worden ondersteund door stalen schoenen die zeer nauwkeurig zijn gelast aan de hoofdconstructie van 400mm grote ronde buizen. De glazen liggers dragen het glasdak en stabiliseren tegelijkertijd de staalconstructie. Vanwege de complexe geometrie, de vele verbindingen en extreem kleine toleranties, is er in de fabriek een proefmontage gemaakt van de volledige stalen buisconstructie van 60x15x10 meter.


 

  • De Markthal
    De Rotterdamse Markthal is een woningbouwproject en markthal in één. Nergens anders in de wereld bestaat er een appartementengebouw dat tegelijkertijd de overkapping is voor een grote versmarkt met kraampjes, winkels, restaurants, een supermarkt en een ondergrondse parkeergarage. Het gebouw moest zo open mogelijk zijn om het winkelend publiek uit te nodigen naar binnen te gaan. Daarnaast moest de Markthal volledig wind- en waterdicht zijn. Deze schijnbare tegenstelling heeft geleid tot een spectaculair ontwerp waarbij de voor- en achtergevel bestaan uit hangende en beweegbare glasgevels die worden gekenmerkt door maximale transparantie in combinatie met een minimale constructie. De kabelnetgevels hebben een breedte van 42 meter en een hoogte van 34 meter, de grootste van Europa. Octatube is verantwoordelijk voor de engineering, productie en installatie, en realiseerde dit project in samenwerking met verschillende partners. 
     Door het organiseren van deze middag bieden we de studenten een kijkje in hoe Octatube projecten aanpakt, wat de uitdaging zijn en hoe we die oplossen. Een van de studenten gaf aan dat de werksfeer bij Octatube merkbaar goed is. Bedankt voor het compliment! Natuurlijk willen we alle studenten het allerbeste wensen met hun studie en bedanken voor het bezoek! 
 

Contact

Deel deze pagina