Tweede Fase uitbreiding en renovatie National Gallery of Ireland

De National Gallery of Ireland ondergaat een grote opknapbeurt die nu in de tweede fase is aanbeland. Octatube is wederom gecontracteerd als design & build specialist voor de glasconstructies. De werkzaamheden bestaan uit ontwerp, engineering, productie en montage van verschillende daklichten die allemaal een onderscheidende architectonische vormentaal hebben.

De National Gallery of Ireland is één van de belangrijkste culturele instellingen van het land, en bevindt zich in het Georgische deel van Dublin. Het museum is een complex gebouw dat in vier belangrijke bouwfasen is geëvolueerd: de Dargan Wing voltooid in 1864, de Milltown Wing voltooid in 1903, de Beit Wing voltooid in 1968 en heringericht in 1996 en de Millennium Wing voltooid in 2001.

Het museum is begonnen aan een renovatieproject om de historische gebouwen weer op te waarderen; met name de Dargan en Milltown Wings. Het project zal beslaan uit het herstellen van de Milltown Wing dakconstructie en de aanleg van installatietechnische voorzieningen die voldoen aan alle eisen van de 21e-eeuw, zoals een klimaatinstallatie, en nieuwe systemen voor brandbestrijding en beveiliging. Bij voltooiing zal de National Gallery of Ireland zijn uitgerust als een toonaangevend museum dat voldoet aan alle internationale standaarden om haar collectie te presenteren en conserveren. Het prestigieuze project wordt beheerd door de overheid (Office of Public Works), die het prijswinnende bureau Heneghan Peng Architects heeft aangesteld voor het ontwerp.


Ooghoogte perspectief door Merrion Square Gate Entrance (© Heneghan Peng Architects)


Vogelvlucht van National Gallery of Ireland (© Heneghan Peng Architects)

Het huidige renovatie project is in handen van de aannemer John Paul Construction, die Octatube heeft gecontracteerd om de volgende specialistische werkzaamheden uit te voeren:

Merrion Entrance
Het in ere herstellen van het dak boven de Merrion Entrance. Het nieuwe glazen dak is gemodelleerd naar de originele vorm uit 1903, maar zal gebouwd worden volgens de hedendaagse normen. Er wordt een nieuwe houtconstructie geïnstalleerd en met dubbelglas worden de isolatie-eigenschappen verbeterd.

Milltown Wing
Het bouwen van een nieuwe daklichtconstructie voor de Milltown Wing die 6 galerijen overkapt. De nieuwe dakbeglazing voorziet in een geavanceerd daglichtregelsysteem voor de expositieruimtes beneden en geeft een betere isolatie dan het oude dak. Het dak krijgt een grote staalconstructie voorzien van isolatieglas aan de bovenzijde en een systeemplafond van glas dat het daglicht diffuus maakt.


Interieur van de Milltown Wing Galerijen (© Heneghan Peng Architects)

Sculpture Courtyard
Het creëren van de Sculpture Courtyard, een nieuwe atriumruimte met een volledig glazen dak. Glazen liggers overspannen de bestaande trapeziumvormige binnenplaats tussen de Dargan Wing en de Milltown Wing. De ruimte is 33 meter lang en de breedte varieert van 6 tot 8,5 meter.


Interieur van de Sculpture Courtyard (© Heneghan Peng Architects)

Dargan Wing
Het installeren van een nieuw verlaagd glazen plafond. In de eerste fase (2011) heeft Octatube al gewerkt aan de constructie van de dubbelglazen Dargan Wing daklichtconstructie, en het demonteren van het oude verlaagde plafond.

De bouw van het project is al begonnen en de oplevering staat gepland voor het einde van 2015.

 

Contact

Deel deze pagina