Maison d’Artiste prototype ten toon gesteld in AmsterdamHet voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam, hoofdkantoor van gebiedsontwikkelaar BPD, vormt sinds woensdag 5 september het nieuwe decor van het Maison d’Artiste Prototype. Het prototype is verhuisd vanuit Delft naar het door Aldo van Eyck ontworpen Burgerweeshuis. In de expositieruimte van het Burgerweeshuis is ook een tentoonstelling over Maison d’Artiste geopend.

Het Maison d’Artiste Prototype is een wetenschappelijke reconstructie (schaal 1:5) van 4 x 4 x 4 meter van het originele ontwerp voor een kunstenaarswoning, ontworpen door Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Het werd in 1923 gepresenteerd tijdens Les Architectes du groupe ‘De Stijl’ in Parijs.
Deze reconstructie werd in 2016 gerealiseerd door architectuurstudenten van de TU Delft, onder leiding van professor Mick Eekhout, founder van Octatube. Het prototype stond eerder op de campus van de TU Delft en in Leiden maar blijft nu in Amsterdam staan tot en met januari 2019.


Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur BPD vertelt: “Het ontwerp van het Maison d’Artiste, dat bijna een eeuw geleden ver vooruit liep op de technologische ontwikkelingen, is tot op de dag van vandaag van grote invloed op onze hedendaagse kunst en architectuur. Ook voor BPD is het Maison d’Artiste een inspiratiebron voor toekomstige leefomgevingen. Wij zijn vereerd dat wij dit prototype en de tentoonstelling kunnen huisvesten in ons huis, het Burgerweeshuis, waarvan het ontwerp bovendien geïnspireerd is op de principes van het ‘Maison d’Artiste’.


Hierbij een video(verslag) van die dag, beschikbaar gesteld door BPD.

Contact

Deel deze pagina