Octatube ontwikkelt tool om milieu-impact te meten

Hoe kunnen we als design & build bedrijf onze CO2-uitstoot verminderen? Sinds het begin van dit jaar werken we bij Octatube aan deze vraag. We zijn blij te kunnen delen dat we een tool aan het ontwikkelen zijn die ons gaat helpen om de milieu-impact van elk van onze projecten te beoordelen zodat we betere keuzes kunnen maken.

Vanaf volgend jaar willen we voor elk gebouwschilproject een levenscyclusanalyse uitvoeren. Als ontwerp- en bouwbedrijf richten wij ons zowel op de vroege stadia van de levenscyclusanalyse als op de embodied carbon die wordt gegenereerd door de productie, het transport van materialen en het bouwproces. Veelzeggend omdat uit onderzoek (van de WBCSD en Arup) blijkt dat naar schatting 50% van de koolstofemissies van gebouwen gedurende hun hele levenscyclus afkomstig is van embodied carbon.

Wij investeren in onderzoek, externe samenwerking en in een instrument voor onze interne teams dat verschillende methoden integreert om onze milieueffecten en embodied carbon te beoordelen.

De tool haalt componenten zoals massa, lengte en oppervlakken uit onze digitale fabricagemodellen in Inventor en past een koolstoffactor toe op basis van een geselecteerde digitale gegevensbron (zoals EPD's, EcoInvent, Idemat, The ICE Database, EC3). De eerste stap richt zich op de embodied carbon van de componenten die bij ons binnenkomen. De ontwerper krijgt informatie over de verschillende opties en hun koolstofgehalte. Een belangrijke stap waardoor wij onze impact kunnen beoordelen en delen met externe partners en klanten.

Ons doel is vervolgens een stap verder te gaan en complexe projectspecifieke gegevens over transport, afval, uitvoering van werkzaamheden in de fabriek, energieverbruik op kantoor, enz. volledig te integreren.

We willen onze CO2-voetafdruk verder verkleinen. Samen kunnen we een verschil maken, ook in de bouwsector. Een B corp zijn moedigt ons aan!

Meer weten? Neem contact op met Maria Meizoso, Design Manager bij Octatube en lead van het ECO2 tool team. Zij vertelt u graag meer.

Contact

Deel deze pagina