Hard Glas

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Staal
Toepassing
Overig

Hard glas’ is de inzending van Benthem & Crouwel Architecten voor de prijsvraag ‘Ongewoon Wonen’ in Almere. Deze opgave die was uitgeschreven door het comité ‘De Fantasie’, en markeert het begin van de traditie van het eigenbouwen in Almere, Nederlands jongste stad in de polder.

Het als tijdeljk bedoelde woonhuis dient als een tweeledig experiment: aan de ene kant werd een flexibele woningstructuur met geprefabriceerde onderdelen gebouwd, en aan de andere kant was het huis een testcase voor andere projecten van Benthem Crouwel, zoals de douane-emplacementen. Octatube was verantwoordelijk voor de stalen ruimtevakwerkconstructie met verstelbare steunpunten. Ruimtevakwerken waren destijds een zeer vooruitstrevend systeem en passen samen met het ontwerp goed in de hightech architectuurstroming.
De glaspanelen van enkel gehard glas dragen het dak van het opgetilde huis en de wind wordt opgevangen door midden van glazen vinnen in de gevel. In 1983 is dit een vroeg voorbeeld van de toepassing van glasvinnen.

Het demontabele bouwproject is eigenhandig opgebouwd door de architecten Jan Benthem en Mels Crouwel met behulp van collega’s, vrienden en familie.
Dertig jaar na dato is het bouwen van een (experimenteel) eigen huis in Almere een stuk gewoner, en baart het Fletcher Hotel dat Octatube ook met Benthem & Crouwel heeft gerealiseerd meer opzien.

Factsheet Contact

Deel deze pagina