Park House

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

Een relatief klein schuifbaar dak siert een privéwoning in het midden van Londen. Maar het is geen gewoon schuifbaar dak. Integendeel, de niet-standaard vorm van het dak, het warm gebogen glas en het gebruik van structurele siliconenkit als enige verbinding, maakt het dak behoorlijk bijzonder.

Octatube heeft het ontwerp, de engineering, de productie en de installatie van het dak gedaan. Het dak vormt een uitdagende combinatie van een niet-standaard vorm, maximaal slanke staalprofielen, warm gebogen glas en hun toleranties en kwaliteit, unieke siliconen verlijming, thermisch gedrag en het op maat gemaakte mechanische systeem voor een soepele opening van het dak binnen 60 seconden.

Schuifbaar zonder zichtbaar mechanisme

Het schuifbare dak is 10 meter lang, 7 meter breed en 2 meter hoog. Het mechanisme voor het schuiven is geïntegreerd in de beperkte beschikbare ruimte. De hoogwaardige roestvrijstalen rails en 'cars' zijn speciaal voor dit project ontworpen. Samen met de wormwieloverbrenging en de motor, gemonteerd onder de beglazing aan de buitenzijde van het dak. Afgedekt met een minimale omhulling van plaatstaal, waardoor het mechanisme volledig uit het zicht is. Voor de visuele staalconstructie, die bestaat uit massieve profielen, is een hoge kwaliteit water gesneden staal gebruikt dat wit is gecoat. 

Siliconenkit als bevestiging

Innovatief aan dit dak is dat de warm gebogen IGU glaselementen met de staalconstructie zijn verbonden met een 2-componenten structurele siliconenkit, zonder andere mechanische bevestigingen. Hiervoor is een dun stukje roestvast staal op de staalconstructie aangebracht, omdat kit niet kan hechten aan het goed gecoate staal. 

Glazen hoeken

De glashoeken vormden een bijzondere uitdaging vanwege hun stijve geometrie en de toleranties in het productieproces voor warm gebogen beglazing. Om een perfecte passing te garanderen zijn de hoeken geproduceerd met een contra-mal.

Voormontage en tijdelijke voorzieningen

Om te testen of en hoe de dakdelen over elkaar zouden glijden bij het in- en uitschuiven, hebben we het dak in zijn geheel in onze fabriek gemonteerd. Na succesvolle tests is het dak in vier delen uit elkaar gehaald. We hebben speciale tijdelijke voorzieningen en hulpstukken gemaakt om de spanning in het siliconenkit en glas tijdens het hijsen en transport naar Londen tot een minimum te beperken. Hierdoor werd ook onze tijd op de bouw tot een minimum beperkt.

Glazen link

Het privégebouw bevat ook een constructie van glas en staal van 11 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog. Deze link verbindt twee bouwvolumes met elkaar en bestaat uit massieve staalprofielen, warm wit gecoat, van dezelfde hoge kwaliteit als gebruikt voor het schuifdak dak, en vlakke rechthoekige driedubbele glaspanelen.

In samenwerking met:
Gevelconsultant: Eckersley O’Callaghan

Factsheet Contact

Deel deze pagina