C16

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Renovatie

Na een van de monumentale binnenplaatsen te hebben voorzien van een prachtig gridshell dak – C30 – hebben we in opdracht van Shell in het naastgelegen pand – C16  het dak van een lichtstraat vervangen. Van de verschillende ontwerpen die we voor Shell hebben gemaakt, viel hun keuze op het realiseren van een klein broertje van C30, met dezelfde visuele uitstraling, materialen en technieken. We hebben het oude dak gedemonteerd en het nieuwe dak volledig ontworpen, geproduceerd en gemonteerd. 

Ook voor C16 hebben we met een parametrisch model de geometrie van het dak bepaald. Dit programma schreven we voor de glaskoepel van de Diamantbeurs in Amsterdam en hebben we verder ontwikkeld en toegepast voor C30 en nu ook voor C16. Dankzij dit model hebben we de optimale balans gevonden tussen een zo minimaal mogelijke staalconstructie en een zo groot mogelijk glasoppervlak. Daarbij hebben we rekening gehouden met de grenzen van wat mogelijk is met koudgebogen glas in combinatie met de externe belastingen, zoals sneeuw en wind.

Glijdende verbindingen
Net als bij het dak van C30 konden er bovendien geen spatkrachten worden afgedragen naar de bestaande constructie. Daarom staat ook dit dak op glijdende verbindingen. Bovendien hebben we het nieuwe dak zo ontworpen dat het net iets lichter is dan het oude. Zo bleven we in dezelfde range qua belasting.

Kleine overspanning, hoge torsie
Het dak bestaat uit een dubbelgekromd stalen grid van 6x24 meter, met een gridsize van ca. 2 meter. Dit grid is bekleed met koud getordeerde glaspanelen. Omdat de overspanning van het dak relatief klein is, was het een uitdaging om toch een bolling te generen met koud getordeerd glas. Er zit dan ook een zeer hoge torsie in het glas.

Het stalen frame is opgebouwd uit een randbalk van kokerprofielen waartussen een grid van lichte kokerprofielen het gebogen dak vormt. Hierdoor is de constructie zelfdragend. De zichtzijde van de staalconstructie is afgewerkt met aluminium zetwerk. Het zetwerk geeft de constructie een uniforme, strakke uitstraling, gelijkwaardig aan C30.

File-to-factory voor precieze maatvoering
We hebben het ontwerp van de kokerprofielen met ons eigen programma een-op-een doorgezet naar de lasersnijder. Met deze file-to-factory methode is de snede van de unieke hoeken, inclusief de lasvoorschuiningen, exact ingesteld. Door te lasersnijden, in plaats van te zagen, waarborgen we een juiste maatvoering. Hierdoor hebben we de constructie uiteindelijk sneller en efficiënter kunnen bouwen.

3D-lasmal voor perfecte hoeken
Het dak is opgebouwd uit een combinatie van gelaste ladderframes en geboute verbindingsbalken. Waar bij C30 alle onderdelen uniek waren vanwege de net niet vierkante perimeter, hebben we hier door slim te spiegelen twee dezelfde ladderframes gecombineerd één unieke in het midden. De ladderframes zijn geproduceerd in de werkplaats van Octatube. Aangezien het verbinden van de knooppunten zeer precies werk is, hebben we een 3D-lasmal ontworpen. De mal is in alle richtingen verstelbaar, zodat de stalen kokers onder precies de juiste hoek gelast konden worden. Een stalen staf fungeert als hart van de knoop, waaromheen de kokerprofielen zijn gelast.    

Scenario-denken bij demontage oude dak
We hebben het oude dak gedemonteerd. Een spannend moment, want wat komt er onder de oude constructie vandaan? Klopten de oude tekeningen nog? Om snel te kunnen handelen op de bouw, hebben we van te voren scenario’s uitgedacht door zo goed mogelijk rekening te houden met bijvoorbeeld mogelijke spelingen in de contouren en hoogte van de betonnen rand waar het nieuwe dak op geplaats moest gaan worden.

Snelle en veilige montage
Het stalen frame hebben we in twee dagen geplaatst. Het glas lag er een aantal dagen later op. We zijn bovendien trots op ons montageteam dat van Shell een ’certificaat van excellente veiligheid’ heeft gekregen, omdat ze hebben voldaan aan de veiligheidseisen die Shell stelt.

Net als bij C30 hebben we genoten van de samenwerking met Shell en De Vries en Verburg. We zijn blij dat we Shell op een snelle en efficiënte manier hebben kunnen helpen aan deze prachtige kleine kopie van C30.

Factsheet Contact

Deel deze pagina