New Atrium

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

Op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg in Amsterdam staan de bijzondere kantoorgebouwen New Atrium. Het oorspronkelijke pand, dat dateert uit de jaren ’70, is volledig gerenoveerd. Er zijn twee torens van vijftien en negen verdiepingen aan toegevoegd met daarin zeer luxe, gewilde kantoorruimten. Om de werkplekken af te wisselen met lichte, open ruimten zijn er in de hoeken van de torens zeven wintertuinen gesitueerd. De hoge glazen constructie is gerealiseerd door Octatube.

De hoogtes van de wintertuinen zijn ongeveer 12 meter. Om deze overspanning mogelijk te maken en tegelijkertijd een zo transparant mogelijke constructie te houden, is ervoor gekozen om de constructie in glazen vinnen uit te voeren die de krachten afdragen naar de hoofddraagconstructie van het gebouw. De hoeken van de wintertuinen zijn in grote, warm gebogen glazen panelen uitgevoerd. De uitdaging voor Octatube hierbij was dat het glas precies dezelfde eigenschappen moest hebben als het glas in de rest van het gebouw.

In totaal bevatten de wintertuinen ongeveer  900 m² aan glas, waarvan ruim 250 m² warm gebogen is. Voor Octatube was het de eerste keer om een dergelijke constructie op hoog niveau te realiseren. Het weer dicteerde of de grote glazen panelen, naar op sommige plekken wel 65 meter, gehesen konden worden. Het team van Octatube is er daarom trots op dat alle glaspanelen zonder glasbreuk zijn geplaatst.

Jeroen Schilder, senior architect bij MVSA Architects in Amsterdam en projectleider van Atrium Zuidas: “Om het pand aan de nieuwste standaard te laten voldoen, moesten de nodige aanpassingen worden gedaan. Door gebruik van duurzame en robuuste materialen en op elkaar afgestemde kleuren krijgt het geheel zowel binnen als buiten een chique uitstraling. De nieuwe torens hebben prachtige binnentuinen, die op diverse hoeken over twee of drie verdiepingen zijn aangebracht. Wat echt bijzonder is, zijn de op de hoeken aangebrachte gebogen glazen raampartijen uit één stuk met een radius van 2.40 meter. Dit glas is speciaal uit Duitsland geïmporteerd en heeft alle testen met glans doorstaan.”
(bron: stedenbouw.nl)

Factsheet Contact

Deel deze pagina