Oeconomicum
Oeconomicum
Oeconomicum
Oeconomicum

Oeconomicum

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Gevel

In 2010 is op de campus van de Heinrich-Heine Universiteit in Düsseldorf een nieuw onderwijscentrum geopend; Oeconomicum. Hierin is de ‘School of Economics’ gevestigd. Het gebouw is ontworpen om de academische uitwisseling en communicatie op de campus te bevorderen. In 2018 zal een nieuw deel aan de westzijde worden aangebouwd. Octatube is verantwoordelijk voor de complete gevel en het dak. Eigenlijk alles wat je met het blote oog kunt zien.

Het gebouw is ontworpen door Ingenhoven Architects en heel stijlvol en gedetailleerd gemaakt. De gevels zijn aan de open, glazen kant georiënteerd op het zuiden en aan deze zijde kan je dan ook genieten van het panoramisch uitzicht. Hier vind je het meer en het houten terrasdek. Het terras is een intensief gebruikte ontmoetingsplek voor de hele campus. Aan de noordzijde zijn de teamkantoren gesitueerd die door middel van de glazen scheidingswanden ook kunnen genieten van het uitzicht.

Het plan is nu om Oeconomicum met ruim een derde te vergroten aan de Westzijde. De bestaande westgevel wordt gedemonteerd en van daar uit wordt een stuk bijgebouwd. Octatube zal de realisatie van de gevels en het dak op zich nemen. De uitdaging voor Octatube bij deze opdracht is om het nieuwe deel er aan de buitenkant exact hetzelfde uit te laten zien als het bestaande gebouw. Aan de binnenzijde zijn er wel verschillen. In het bestaande deel is er een vide maar in het nieuwe deel zullen de verdiepingen doorlopen tot aan de gevel,

Het dak en de noordzijde bevatten strekmetaal gevelbekleding. Deze strekmetaal beplating dient identiek aan het bestaande gebouw te worden uitgevoerd. De staalconstructie van de gevel is als architectonisch onderdeel ontworpen, bestaande uit scherpkantige T-profielen. Lasnaden zullen vlak worden afgewerkt en daarna gelakt. Het nieuwe deel moet naadloos aansluiten op het bestaande deel. Om dit visueel voor elkaar te krijgen is dan ook het meest uitdagende deel van het project voor Octatube.

Afgelopen periode heeft de ruwbouwer de stalen hoofddraagsconstructie opgeleverd. Inmiddels is Octatube begonnen met de montage van de gevels. Voor de opdrachtgever is het prettig om de volledige opdracht bij Octatube te kunnen leggen. Octatube functioneert in deze als één verantwoordelijke, aanspreekbare partij.  We blijven betrokken bij dit uitdagende project tot de oplevering. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Houd deze projectpagina in de gaten!

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Düsseldorf, Duitsland