OZ Building

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

Deze hoogste kozijnloze gevel die Octatube tot nu toe realiseerde, reikt tot een hoogte van 52 meter. De horizontale overspanning en breedte van de gevel is 16 meter. Voor deze grote structurele gevel vormde de windbelasting een grote uitdaging. Deze wordt horizontaal naar links en naar rechts via trekspanten afgedragen, terwijl het eigen gewicht verticaal wordt opgevangen via kabels die omhoog lopen.
De structurele gevel is opgebouwd uit gelamineerde volledig voorgespannen glaspanelen van 1,8 bij 1,8 meter. Deze worden gestabiliseerd op horizontale trekspanten in de vorm van visbuiken. De verticale stabilisering wordt verkregen uit dunnere trekstaven. De glaspanelen zelf hangen aan verticale staven vlak achter de glasnaden.
De optredende horizontale reactiekrachten ten gevolge van de hoge trekspanningen worden door de vloeren van de betonnen gebouwconstructie opgenomen.
De aansluitzone van het prefab beton en de structurele beglazing leidde tot de conclusie dat er een overgangszone moest worden ontworpen om de grove toleranties in het beton te neutraliseren.
Deze grote glazen gevel heeft zijn transparantie te danken aan de optimalisatie van de slanke afgespannen staalconstructie.

Factsheet Contact

Deel deze pagina