Experimenta Heilbronn

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas
Toepassing
Overig

In het hart van Heilbronn, Duitsland, is een uitbreiding voor het wetenschapscentrum Experimenta gebouwd. Het spiraalvormig gebouw, ontworpen door Sauerbruch Hutton, vult het naastgelegen bestaande gebouw aan en biedt extra expositieruimtes. Er zijn seminar- en evenementenzalen, een multifunctionele "Science Dome" en een dakterras met observatorium gebouwd. De buitengevel heeft een glad oppervlak van donkere en lichte driehoeken. Octatube is gecontracteerd om de interne blikvanger te bouwen; een 4 verdiepingen tellende, glazen, spiraalvormige structuur.

Spiraalvormige constructie
Wanneer je de foyer binnenkomt zie je meteen de 25 meter hoge glazen spiraalvormige structuur zweven in het gebouw hoge atrium. Als je door het museum omhoog loopt ontvouwen zich de vier themawerelden en tegelijkertijd heb je vanaf elke etage uitzicht op het atrium en de constructie van Octatube. Door al het glas heb je ook zicht op het omliggende stedelijke landschap.

Uitdagende montage
Octatube heeft deze opdracht gekregen omdat we het uitdagende en complexe ontwerp van de architecten konden omzetten in een realiseerbaar technisch ontwerp. Ook hebben we de klant kunnen overtuigen dat we de ingewikkelde montage aan konden. De opdrachtgever koos voor een ontwerp zonder het gebruik van zichtbare bevestigingen. De glaspanelen van 6 bij 3 meter en ruim 1000kg worden daarom gezekerd met een lijmverbinding. 

Speciale bouwvergunning 
Deze methode van verlijmen is in Duitsland niet gebruikelijk, daarom moest een speciale vergunning worden verkregen van de lokale federale staat (Bundesland). Octatube heeft al het papierwerk afgehandeld met betrekking tot de vergunning. We hebben het technisch ontwerp volledig toegelicht en constructief aangetoond dat het glas met een dubbele verlijming veilig op zijn plaats blijft. Octatube verzekerde zo het Bundesland, dat het ontwerp veilig is en zodoende kregen we toestemming om te bouwen. 

Lichtplafond
Het plafond heeft een bijzondere vorm, die wordt verkregen door het spannen van een translucent doek die tussen staalliggers gespannen is. Er werd gekozen voor een zeer speciaal doek dat bestaat uit twee lagen folie. De twee lagen zorgen voor mooie, diffuse lichteffecten in combinatie met de LED lampen die boven het doek hangen. 

Onderhoud
De onderhoudsinstallatie is ontwikkeld in samenwerking met een leverancier in Duitsland. De installatie staat bovenop het atrium. Hierdoor kan de buitenkant van het atrium worden schoongemaakt. Alleen zijn de delen onder de toegangsbruggen nu niet bereikbaar. Om bij deze lastig te bereiken geveldelen te komen, past Octatube Services een speciale rope-acces techniek toe.

Oplevering
De beschikbare ruimte in het atrium om te bouwen was zeer beperkt. Ook waren verschillende bouwteams tegelijkertijd aan het werk op de bouwplaats. Hierdoor was de montage van de glasconstructie een uitdaging. Toch is het Octatube gelukt om deze 4 verdieping tellende constructie te bouwen. Het resultaat mag er wezen.  De klant en architect zijn dan ook erg enthousiast over wat Octatube heeft gemaakt.

Voor ontdekkingsreizigers van alle leeftijden!
Het nieuwe wetenschapscentrum Experimenta is betoverend. De verschillende verdiepingen zijn elk uniek en zal ongeveer 275 interactieve tentoonstellingen voor jonge en oude ontdekkingsreizigers huisvesten. Kortom Experimenta is echt een museum om te bezoeken en te ontdekken!

(Foto's © Experimenta & Ronald Halbe)

Factsheet Contact

Deel deze pagina