Douane-emplacementen

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Staal
Toepassing
Dak, Overig

Voordat het Verdrag van Schengen werd getekend tussen een aantal Europese landen werden de landsgrenzen gekenmerkt door bewaakte grensovergangen.
Het jonge architectenbureau Benthem en Crouwel verwierf in de jaren tachtig de opdracht voor het ontwerpen van verschillende douane-emplacementen. Er werd gestreefd naar herkenbare, uniforme en flexibele constructies. Hierdoor waren de door Octatube ontwikkelde ruimtevakwerken een geschikte oplossing voor de hangende dakconstructies. Deze werden naast de snelweg opgebouwd en in één keer boven de weg gehesen met grote kranen. Hierdoor kon de tijd dat de weg moest worden afgesloten maximaal worden bekort.
De open constructie benadrukt het karakter van de grenspassage, aldus de architect. De bebouwing is herkenbaar door de steeds terugkerende kleur groen. Octatube realiseerde de staalconstructie voor verschillende grensovergangen, onder meer in Nieuweschans, Oldenzaal en Hazeldonk. De flexibele constructie maakt afbraak en opbouw elders gemakkelijk mogelijk.

Factsheet Contact

Deel deze pagina