Central Plaza
Central Plaza
Central Plaza
Central Plaza
Central Plaza
Central Plaza
Central Plaza

Central Plaza

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

One Central Plaza is een opvallende bezienswaardigheid in het hart van Dublin. Deze betonnen kolos, voorheen bekend als het Central Bank gebouw, werd ontworpen door brutalistische architect Sam Stephenson aan het eind van de jaren zestig. Het gebouw is vanuit meerdere plekken in de stad te zien. 

Op dit moment wordt het gebouw getransformeerd door Hines (in samenwerking met de Peterson Group) tot een nieuwe bestemming genaamd Central Plaza; waar kantoren, winkels en restaurants samenkomen.

Octatube is aangetrokken als Design & Build partner om de engineering, productie en montage van de twee verdiepingen tellende glazen constructie te doen. Deze constructie zal One Central Plaza optoppen en vormt, met zijn ongeëvenaarde 360-graden uitzichten op de stad, de kroon van het restauratieproject. 

Het dak en de gevel werden ontworpen door architecten Henry J. Lyons en bestaat voor het grootste deel uit glas. Het eigentijdse, geometrische ontwerp volgt de zichtbare dragers van het gebouw - met uitkragende driehoeken als subtiele verwijzing naar het oorspronkelijke ontwerp van Stephenson. Er zal bovenop de bestaande dakconstructie gebouwd worden, wat dit project vrij bijzonder en uitdagend maakt. De constructie
De nieuwe stalen dakconstructie meet 42,5 x 27,5 x 6 meter en weegt meer dan 200 ton. Het bestaat uit meerdere stalen RHS-balken (400x200 mm en 200x100 mm) die met elkaar verbonden zijn door middel van verborgen boutverbindingen. De constructie is een monolithisch stalen frame zonder dilatatievoegen: een uitdaging voor onze constructeurs als het op thermische uitzetting aankomt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de constructie bestand is tegen temperatuurschommelingen en de bijbehorende vervormingen? 

Onze oplossing was het aanbrengen van volledig beglaasde hoeken en het loskoppelen van de gevel van het dak. Als de temperatuur stijgt of daalt, en er thermische uitzetting optreedt, is het dak zo ontworpen dat het over de gevel kan schuiven. Het dak kan respectievelijk 30 en 15 millimeter uitzetten en intrekken. Om deze beweging mogelijk te maken was zorgvuldige detaillering van de verbinding tussen de gevel en het dak noodzakelijk. 

Het glas
De stalen dakconstructie zal worden bedekt met 152 driehoekige, vierhoekige of vijfhoekige glaselementen – dit creëert een overvloed aan lichtheid en transparantie. De ruimte zal optimaal uitzicht en licht bieden en om dat te bewerkstelligen wilden we de constructie zo strak en clean mogelijk maken – om maximale lichtinval te faciliteren. In dat opzicht vormt de constructie een tegenwicht met zijn brutalistische drager. 

Tegelijkertijd moeten we de zonbelasting inperken zodat het niet als een kas voelt als je binnen staat. Daarom wordt het glas voorzien van een (keramische) zeefdruk.

Uitdagingen
Het Central Plaza gebouw is uniek; de constructie bestaat uit zwevende vloerdelen die omhoog gehouden worden door Macalloy kabels die het hele gebouw omtrekken. De kabels worden ondersteund vanuit een centrale kern op dakniveau. De constructie wordt hiermee blootgesteld: een brutalistische eigenschap. 

Photograph by Infomatique (Wikimedia Commons)

Als de verdiepingen belast worden, d.w.z. als mensen zich bewegen en verplaatsen, komt er spanning op de kabels te staan. Op de omtrek van de 10de verdieping ontstaan hierdoor relatief grote vervormingen. Om de impact op de dakconstructie te verminderen, worden extra compacte rubbers aangebracht op de ankers. Wanneer de vloer naar beneden beweegt als gevolg van belasting op de onderste verdiepingen, wordt de belasting op het dak vermindert. 

Mock-Up
Veel aandacht is uitgegaan naar de details, in nauwe samenwerking met de klant Hines, de architect en de aannemer – om te zorgen dat wat bedacht is ook daadwerkelijk gemaakt kan worden.

Voor Central Plaza maakten wij een mock-up, een schaalmodel van een fragment van het dak waar verschillende onderdelen samenkomen. Dit is een testmethode die we graag in het ontwerp- en engineeringproces toepassen. Veel ontwerpen zijn nog niet eerder gemaakt. Een mock-up maken we niet alleen ter demonstratie aan de klant maar ook om er op toe te zien dat het ontwerp zo slim en efficiënt mogelijk is. Zo kunnen we na de mock-up nog kleine en slimme aanpassingen doen voordat er met de totale productie en montage wordt gestart.

Montage en logistiek
De staalproductie werd in onze fabriek in Delft gedaan, de constructie bestaat uit meer dan 4000 onderdelen zoals op maat gemaakte kolommen, dakdelen en (hoek)balken.

De geometrie van het gebouw bepaalde dat het dak moest worden opgebouwd uit losse elementen in plaats van grotere lasdelen. Op deze manier krijgen alle elementen de beste conservering en kunnen ze efficiënt naar de bouwplaats worden vervoerd. De staalconstructie en de elementen zijn via verschillende soorten consoles en maatwerkbeugels verbonden met de hoofdconstructie. De elementen werden per vrachtwagen van Delft naar Dublin vervoerd.

Op dit moment vindt de bouw, samen met Stewart Construction, plaats. Uiteindelijk moet het een bijzondere ervaring zijn om boven op Central Plaza te staan, met een overvloed aan daglicht en rondom uitzicht op Dublin. Een symbool van herwaardering van stedelijk erfgoed en een adem van nieuw leven in het centrum van Dublin. 

Factsheet Contact

Deel deze pagina