Blackrock Shopping Centre

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Luifel/Droogloop

Blackrock is een voorstad van de Ierse hoofdstad Dublin. Vlakbij de winkelstraat van Blackrock vind je Blackrock Shopping Centre, een winkelcentrum uit 1984 wat in 2019 / 2020 is gerenoveerd en herontwikkeld. Octatube is aangetrokken als Design & Build partner voor de luifel van glas en staal, ontworpen door ALTU Architects.

De renovatie omvat een modernisering van de gemeenschappelijke ruimtes en een uitbreiding in vierkante meters. Één van de meest in het oog springende ingrepen tref je op de bestaande binnenplaats van het winkelcentrum. Een gidshell overkapping van glas en staal overdekt deze ruimte.  

Onder de luifel hebben we drie vloeiende boomvormige kolommen geplaatst die zich onder het grid vertakken en de de luifel boven het dak tillen. HIerdoor blijft het een open klimaat en is natuurlijke ventilatie mogelijk. Van bovenaf gezien hebben deze stalen kolommen een diameter van 9 meter. Het dakoppervlak is ongeveer 1100 m2 . Glazen panelen bedekken de stalen overkapping. Dit zorgt voor daglicht op de binnenplaats.

Het oppervlak van de luifel is vlak en de constructie is groot met beperkte verbindingspunten: de drie kolommen en de randbalk. Het was een constructieve uitdaging om de grote overspanningen tussen de dragers te overbruggen, zeker gezien het extra gewicht dat het glas toegevoegt.  

Het was een uitdaging voor onze constructeurs om de esthetische detaillering voor ogen te houden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de sterkte van de constructie daarbij niet in het gedrang kwam. We hebben ernaar gestreefd de overgang van kolom naar overkapping zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. We hebben de verbindingen tot een minimum beperkt. In lijn met de wens van ALTU Architects voelt het aan als één vloeiend geheel.

"Door de vindingrijkheid van Octatube is de ontwerpintentie moeiteloos op de juiste manier tot leven gebracht. De elegante, vloeiende overgang in de structuur vormt het middelpunt van deze transitie van oud naar nieuw.” Oliver Nolan, architect bij ALTU Architects

Hierboven zie je de vertakte boomstructuur tijdens de productie in onze fabriek in Delft. Ze werden ondersteboven geplaatst zodat onze lassers makkelijk bij elk onderdeel en in elke hoek konden komen. Door de grote diameter van 9 meter konden we de kolommen niet als één stuk vervoeren. Daarom lhebben we de boomvormige kolommen in verschillende stukken opgedeeld voordat ze naar de bouwplaats zijn getransporteerd om aan elkaar te worden geschroefd. Onze lasser hebben gestreefd naar hoogwaardige afwerking van het laswerk met een schone en gladde afwerking van de stalen onderdelen.

In samenwerking met ALTU Architects, Collen Construction en Murphy Façade Studio.

Factsheet Contact

Deel deze pagina