Belfield Pavilions

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Gevel, Luifel/Droogloop

Op de twee binnenplaatsen van een gerenoveerd en verjongd kantorenpark in Dublin verlichten drie totaal verschillende paviljoens met expressieve staal- en glasconstructies de omgeving. Met deze paviljoens zijn meer diverse en uitnodigende ontmoetingsruimten gecreëerd. Elk paviljoen heeft zijn eigen karakter, materialisatie en daarmee technische uitdagingen. Van Octatube werden drie op maat gemaakte werkwijzen gevraagd. De focus lag op hoogwaardige detaillering en materialisering en verborgen verbindingen tussen elementen.

Garden Pavilion

Een vierkante glazen doos (7x7x7m) helt lichtjes over naar één kant en lijkt overeind te worden gehouden door boomvormige zuilen. Ingericht met grote groene planten en zitjes is het een aangename plek om elkaar te ontmoeten.

Met parametrische hulpmiddelen hebben we de schets van MDO uitgewerkt. Daarbij hebben we gekeken naar wat esthetisch en technisch haalbaar was. Het resultaat is een regelmatig ruimtevakwerk, gedragen door drie boomkolommen, waarop negen glazen dakpanelen rusten. Elke gevel van het paviljoen bestaat uit drie glaspanelen over de volle hoogte. In de hoeken hebben we glas-op-glas verbindingen gebruikt. Dankzij deze upgrade hebben we de transparantie van het paviljoen geoptimaliseerd.

De stalen hoofdstructuur bestaat uit op maat gemaakte boomkolommen van verweerd staal. We hebben deze bomen zo ver mogelijk uit elkaar geplaatst voor maximale stabilisatie. De takken van de bomen ondersteunen het ruimtevakwerk onder het glazen dak. Met het parametrisch model (met een real time koppeling met RFEM voor de constructie) hebben we bepaald naar welke knooppunten van het ruimtevakwerk de takken van de bomen toe moesten 'groeien'. Het was een parametrische zoektocht naar de mooiste bomen die aan alle constructieve eisen voldoen.

We hebben het parametrische model ook gebruikt om uit te zoeken wat de beste manier was om de bomen te produceren en te vervoeren. Het resultaat was het ontwerp van een montagedeling voor de boom met de grootste tak, zodat ook die op een vrachtwagen zou passen. We hebben de bomen in onze fabriek in Delft geproduceerd: we hebben snijplaten gemaakt, gebruikten sjablonen voor het uitzetten en we hebben onze lasprocedures voor verweerd staal laten certificeren. We hebben het staal behandeld om het corrosieproces op gang te brengen dat de bomen hun karakteristieke bruine kleur geeft. 

Verweerd staal roest. De roest vormt de beschermlaag van het staal. Bij het gebruik van verweerd staal is het belangrijk dat er geen stilstaand water in de constructie kan komen. Dit hebben we opgelost door de plekken waar het staal extra kwetsbaar is (de onderkanten van de bomen) af te dichten met las- en kitwerk.

Het werken met verweerd staal was een uitdaging, maar zeker de moeite waard: we hebben veel expertise opgedaan met het werken met dit specifieke type staal. Bovendien zijn onze lassers nu gecertificeerd om dit staal te lassen.


Café Pavilion

Twee zwevende vleugels van glas en staal hangen aan een centraal W-frame. Samen vormen ze een luifel boven het caféterras in een van de binnenhoven.

Het karakteristieke W-frame steekt door de vleugels heen. Om de windzuiging en -druk op te vangen, is het frame via trek- en drukelementen en via de centrale hoofdliggers van het dak verbonden met de vleugels. Het W-frame is gemaakt van driehoekige doorsneden: een 60 graden gevouwen plaat met daarop een doorlopende afdekplaat gelast, zodat een driehoek ontstaat.

Het W-frame ondersteunt het frame van de vleugels. Dit frame bestaat uit rechthoekige profielen met holle doorsnede die zijn gegalvaniseerd en gepoedercoat. Elke vleugel bestaat uit 10 glaspanelen (1,6 x 5,5 m) die met plaatselijke klemplaten aan het frame zijn bevestigd. De glaspanelen lopen af naar een enkele gootlijn die door het W-frame en langs het midden van het dak loopt. Dit resulteert in een schuine V-vorm.

Het dak is 2x5,2mx10,3m, met een hoogte van ca. 3,2m.

Smoking shelter

Een kleine, volledig beglaasde plaats voor rokers is toegevoegd aan een van de binnenplaatsen. Het maakt gebruik van de twee meest interessante eigenschappen van glas: transparantie en sterkte.

Het glas is constructief: het ondersteunt zowel de structuur zelf als de bank die erin is geplaatst. Hoewel het om een kleine constructie gaat, stelt het ons voor een aantal structurele uitdagingen: aangezien het niet alleen is blootgesteld aan het weer, maar ook aan mensen die lui tegen het glas leunen. De robuustheid van de structuur wordt bereikt door het gebruik van meerlagig glas.

Factsheet Contact

Deel deze pagina