Brugwachtershuisje Haarlem

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Overig
Toepassing
Brug

In Haarlem maken iedere dag duizenden mensen gebruik van de Lange Brug, die ook wel bekend staat als 'de Verfroller'. Deze brug is in 1995 door Thijs Asselbergs (aTA) ontworpen, maar al die tijd ontbrak er een brugwachtershuisje. Deze is er deze week gekomen, naar een ontwerp van zijn 14-jarige zoon Abel. De gemeente had dit ontwerp gekozen uit vier ingezonden ontwerpen. Het ontwerp van het huisje is een abstract rond volume, gebaseerd op de vormentaal van de brug.

Het huisje is op een verhoogde driepoot aan het brughoofd geplaatst, om de veiligheid van het verkeer en de brugwachter te waarborgen.
Als design & build partner is Octatube al vroeg in het ontwerpproces betrokken geraakt. Hierdoor is een integraal ontwerp tot stand gekomen waarbij een lichtgewicht gevelpakket en slanke constructie nauw samenhangen met het vrije uitzicht van de brugwachter door een horizontale strook van warmgebogen glaspanelen.
Vanwege de hoge mate van prefabricage in de fabriek van Octatube (zie foto hieronder), heeft de plaatsing zeer snel kunnen plaatsvinden.

Factsheet Contact

Deel deze pagina