Victoria & Albert Museum Exhibition Road

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Renovatie, Balustrade

Het Victoria and Albert Museum (V&A) is het grootste museum voor ontwerp & vakmanschap ter wereld. Het meest recente renovatieproject van het museum is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Amanda Levete Architects (AL_A) en bestaat uit een nieuwe entree, publieke binnenplaats, café, cadeauwinkel en een grote kolomvrije expositieruimte op 15 meter onder het maaiveld. In de pre-tender fase van het project kreeg Octatube de opdracht te werken aan het technisch ontwerp, de engineering, de productie en de montage van een visuele mock-up van 1:1 voor het Oculus daklicht. Dit dakraam is de blikvanger van de nieuwe binnenplaats.

Een leuk detail: bijna alles wat je op de binnenplaats ziet komt uit Nederland. Alle porseleinen tegels zijn vervaardigd door Koninklijke Tichelaar Makkum. Octatube was verantwoordelijk voor alle op maat gemaakte stalen en glazen elementen. Dit is Octatube’s tweede project voor het V&A. In 2009 leverde Octatube het glazen dak voor de Daylit galery.

De Oculus
Het spectaculaire Oculus daklicht, ‘uitgehouwen’ uit de binnenplaats, laat natuurlijk licht door naar de nieuwe, 1100 m2 kolomlvrije galerij eronder. AL_A ontwierp de Oculus als een lege museumvitrine. Het geeft bezoekers op de binnenplaats een voorproefje van de nieuwe ruimte onder de binnenplaats.
De Oculus kenmerkt zich door een speels schema van daglichtopeningen afgewisseld met V-vormige roodgelakte gesloten elementen, de zogenaamde vitrines. De trapeziumvormige beglazing, gecombineerd met de vorm van het gevouwen metaal onder de beglazing, onthullen de stalen hoofddraagconstructie die de binnenplaats draagt, waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt.

De Oculus is omringt door een complexe 45 meter lange roestvrijstalen balustrade bestaande uit rechte vlakken en dubbel gebogen hoeken die in hoogte veranderen. De balustrade volgt de hoogteverandering op de binnenplaats. Vanwege het risico op vervorming door thermische uitzetting is besloten om vier dilatatievoegen toe te passen die de buitenbeplating in staat stelt om uitzetting door temperatuurverschillen op te vangen. De buitenbeplating is geprefabriceerd en in slechts vier stukken ter plaatse gebracht. Het langste element is bijna 12 meter lang.

De Oculus is een voorbeeld van ambachtelijk precisiewerk in lijn met het vakmanschap waar het V&A bekend om staat. De balustrade heeft aan de buitenzijde een keramisch gestraald oppervlak en aan de binnenkant een hoogwaardig spiegelglans gepolijst oppervlak. Keramisch stralen is een techniek waarbij keramische balletjes onder hoge druk op een roestvrijstalen oppervlak worden geschoten, waardoor het een matte afwerking van hoge kwaliteit krijgt. Deze techniek werd ook gebruikt om eventuele onregelmatigheden die veroorzaakt waren door het lassen weg te werken in het oppervlak van de geassembleerde balustrade.

De V-vormige vitrines zijn afgewerkt met rode autolak. In de pre-tenderfase werd erkend dat de V-vormige vitrines niet bereikbaar waren voor onderhoud met als risico vervuiling door stof, insecten en vocht. Daarom voerde Octatube tijdens de engineering diverse vocht-, constructie-, en luchtdichtheidstesten; en berekeningen uit, om ervoor te zorgen dat de vitrines onder alle omstandigheden in perfecte staat blijven. In theorie kunnen de vitrines een inwendige temperatuur bereiken van 66 °C tijdens de warmste zomerdagen. Uiteindelijk werd besloten om een passief klimaatsysteem toe te passen waardoor de vitrines kunnen ‘ademen’.

De vitrines zijn V-vormige elementen die met de ruitvormige beglazing (met behulp van een in de glasindustrie gebruikte afstand-houder) zijn samengevoegd en in een schone omgeving met kit zijn afgedicht. De vitrines werden als één geprefabriceerd element naar de bouwplaats getransporteerd. De Oculus is beglaasd met uitzonderlijk helder glas met hoge specificaties, waardoor de ruimtes eronder worden verlicht met natuurlijk indirect licht; ideaal voor het tonen van kunst.

Glazen gevels
De volledig glazen gevels volgen de complexe geometrie van het paviljoen met het café en de cadeauwinkel. De transparante gevel contrasteert met de porseleinen tegels van zowel het plein als het dak. Tijdens de ontwerpfase zijn een aantal post-tender mock-ups en samples gemaakt om de buitengewone visuele kwaliteit van het project te bewijzen, zoals een visuele mock-up van de connectie van de winkelgevel met het licht boven de trappen. Deze connectie wordt gekenmerkt door een raakpunt waarbij onder verschillende hoeken glazen dakpanelen, gevelpanelen, dakvinnen en gevelvinnen bij elkaar komen.

De hoekpanelen bij de winkelgevel waren een andere uitdaging. De architect wilde graag een zo transparant mogelijke oplossing die aansloot bij de ambities van het hele project. Door zijn geometrie en detaillering moesten de laatste drie panelen structureel samenwerken. De drie panelen zijn zes meter hoog en worden bijeengehouden door constructieve kit die ter plaatse is aangebracht. Dit was niet alleen een uitdaging in de engineeringsfase, maar ook tijdens de montage. Daarom werd de detaillering en montage ontwikkeld in nauwe samenwerking met de kit-leverancier.

De glazen ‘link’ verbindt het bestaande monumentale 19e eeuwse museum met het nieuwe gebouw. In het bestaande metselwerk en de kroonlijsten is een doorlopende snede ingefreesd om een kozijnloos glasdetail te creëren, waarbij het lijkt alsof het glas verdwijnt in de historische gevel.

Montage
Tijdens de montage waren er enkele spannende momenten, zoals het monteren van de 12 meter lange balustradedelen, het hijsen en monteren van een kantelbare glasplaat onder een uitkragend dak en een gebogen glazen paneel waardoor de cafégevel zich van een verticale naar een schuine gevel kon ontwikkelen. Het Octatube team was ter plaatse om de geprefabriceerde glazen en stalen elementen te monteren.

Tijdens de laatste bouwfase van het project was het enthousiasme voor de oplevering ter plaatse merkbaar. Projectleider Thomas Been van Octatube zei bij de afronding van het project:‘’De bouwplaats is vanaf het begin erg druk en complex geweest. Het project kenmerkt zich door de toepassing van veel nieuwe en unieke materialen en detaillering, wat resulteerde in de betrokkenheid van allerlei leveranciers. We moesten alles zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat de bouw van het project soepel en tijdig zou verlopen, het was een echte puzzel. Op een gegeven moment, toen het gebouw en de nieuwe binnenplaats echt vorm begonnen te krijgen, had dat effect op de werksfeer. Het was merkbaar dat iedereen met veel enthousiasme naar het eindresultaat toe werkte.’’


Realisatie
Het project kenmerkt zich door een hoogwaardige materiaalkwaliteit en een hoog niveau van vakmanschap, afwerking en detaillering. In dit project was de bouwplaats zeer krap, daarnaast was er een enorme geometrische uitdaging. Een zeer gepassioneerde architect heeft de grenzen met elk detail verlegd. Alle onderdelen en interfaces van het project zijn op maat. Om het succes van het project te verzekeren was het essentieel om alles volledig in 3D te ontwerpen en te engineeren.

Na de succesvolle samenwerking met de klant Wates Group werd Octatube bekroond met twee Supply Chain Awards van hen in Londen. Octatube werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Extraordinary Pre-Construction Support’ en in hoge mate geprezen als’ Supply Chain Partner of the Year’.

Citaat van onze klant Wates Group over ‘Supply Chain Partner of the Year’:‘’Ondanks het feit dat Octatube en Wates nog maar een paar jaar samenwerkten, hebben ze met hun professionaliteit en aanpak van projecten een enorme impact gehad op onze projecten. Ze werkten zowel aan onze historische restauratieprojecten als het Victoria & Albert Museum en London Business School als aan de commerciële nieuwbouw Tasman Ho use en hebben oplossingen aangereikt voor de uitdagingen die zich voordeden. Zij hebben samengewerkt met Wates, de opdrachtgever en het ontwerpteam. De geleverde eindproducten zijn van topkwaliteit en getuigen van de aandacht van Octatube voor detail en strenge normen. ‘’

Factsheet Contact

Deel deze pagina