Lineair
Lineair

Lineair

Bij veel toepassingen is geheel kozijnloos niet gewenst door de betreffende architect. Het is mogelijk om lichtgewicht spanten te ontwerpen, met een (licht gebogen) drukstaaf in het midden en kabels in boven- en onderzijde en daar loodrecht op vervolgens gordingen op aan te brengen, zodat het geheel toch een zwevend karakter krijgt. Een voorbeeld hiervan is het renovatieproject Westelijk Handelterrein in Rotterdam.
Ook speciaal gevormde profielen, zoals het stalen Stabalux profiel dat grote overspanningen tot 3,6 m (verdiepingshoogte) met gemak kan ondersteunen. Toegepast bij het project Hollander te Barendrecht. Identieke profielen (zogeheten OT profielen) werden in 1984 ook voor het fameuze muziekkoepeltje in Haarlem ontwikkeld in aluminium.
Een materiële overweging voor lineaire profielen is de veiligheid van het constructieve gedrag, en soms de economie. Zo werden soepel daglichtgeleidende profielen (paraboolvorm in aluminium) ingezet voor de beglazing van de Friesland Bank koepel. De gelamineerde panelen van de Broerekerk in Bolsward zijn aan de gekromde zijde opgelegd en ingeklemd, wat bij eventuele breuk een veilige ondersteuning geeft. De lineaire profielen (in T vorm) in het rondlopende plafondvlak in de kerk benadrukken het aparte glasvlak, los van de scherpe v-spanten bovenop.
Een ander voorbeeld is het kantoor van Rabobank in Venlo, waar ook een gevel met een meer complexe geometrie is gerealiseerd met een lineaire structurele glasbevestiging.