Karton
Karton
Karton
Karton

Karton

Sinds de eerste samenwerking met de Japanse Architect Shigeru Ban in 2004 heeft Octatube meerdere tijdelijke en permanente projecten met karton als constructief materiaal gerealiseerd. In deze samenwerking heeft Octatube een theater, een sculptuur en een brug gerealiseerd. Deze projecten hadden allen een tijdelijk karakter, maar worden nog steeds herbouwd en gebruikt. Octatube heeft in de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling gemaakt in het construeren met kartonnen buizen en ziet toekomst voor een gestandaardiseerd ruimtevakwerk en ook mogelijkheden voor het maken van vrije vormen.

Permanente & duurzame toepassing
Het duurzaam kartonnen vakwerk van De Delftse Hockey & Tennis Club Ring Pass heeft een multifunctionele uitbreiding gekregen, waarin naast het gebruik door de sportclub ook andere voorzieningen worden gehuisvest, zoals bijvoorbeeld kinderopvang, een vergaderruimte en huiswerkbegeleiding. De uitbreiding bestaat uit een ruimtevakwerk opgebouwd uit kartonnen buizen en hergebruikte stalen bollen (Tuballs). Het kartonnen vakwerk wordt gedragen door stalen kolommen. Met deze uitbreiding heeft Octatube de eerste permanente constructie neergezet waarbij gebruik is gemaakt van kartonnen buizen. De constructie voldoet volledig aan de hedendaagse eisen voor permanente gebouwen.

Continue verbetering
Belangrijk voor de levensduur van karton is om het indringen van vocht te voorkomen. Net onder de buitenste wikkeling zijn de kokers voorzien van een laagje polyethyleen, terwijl tussen de flensplaat en de koker een rubberen afdichtingring wordt geplaatst. Als extra oppervlaktebescherming zijn bij dit project verschillende alternatieven toegepast. Hierbij wordt bekeken welke methode het beste resultaat geeft in de tijd. gezocht wordt naar oplossingen waarbij het laagje PE in de wikkeling van de kokers achterwege kan blijven. De kokers zijn dan gemakkelijker te recyclen en dat zou een goede stap richting duurzaamheid zijn.