Prototypes
Prototypes
Prototypes

Prototypes

De werkplaats van Octatube is de uitgelezen plek voor ‘prototyping’: het maken van tests, kleine en grote prototypes, mock-ups, en het beproeven en testen van constructieve producten in eigen beheer, al dan niet met assistentie van onafhankelijke testautoriteiten.
De fabriek wordt door architecten ook wel, “een ideale, uit de hand gelopen, modelwerkplaats” genoemd.  In de afgelopen 30 jaar zijn er meer dan honderd prototypes en mock-ups gerealiseerd.

Prototypes & Mock-ups
Hoewel de termen mock-up en prototype soms door elkaar worden gebruikt, is er een duidelijk verschil. Een mock-up is een schaal- of full-size model dat wordt gemaakt om de uiterlijke en productietechnische aspecten van bijvoorbeeld een gevelfragment te beoordelen. In een prototype gaat het ook om de functionaliteit van het systeem en de (rand)aansluitingen.

Mock-ups en prototypes zijn een belangrijk middel om de architectonische uitstraling en het technisch functioneren van een ontwerp in een vervroegd stadium aan de realiteit te toetsen. De reden dat Octatube zoveel mock-ups en prototypes maakt is het innovatieve karakter van veel projecten. Complexe vormen, grensverleggende technieken en nieuwe materiaaltoepassingen worden vaak eerst beproefd. Hierbij werken verschillende afdelingen binnen het bedrijf (Design & Engineering, Productie & Uitbesteding en Montage) nauw samen.


De opdracht voor het engineeren, produceren en bouwen van een mock-up of prototype wordt niet zelden voor de hoofdopdracht gegeven. Na de realisatie fungeert een dergelijk schaalmodel vaak als een belangrijke benchmark voor de kwaliteit en uitvoering.

Mock-ups en prototypes worden vaak bewaard in de fabriek van Octatube. Zo zijn de dubbele huidgevel van het Botín Center in Santander, de kabelnetgevel van de Markthal in Rotterdam en het glazen vinnen dak van het Victoria & Albert Museum in Londen momenteel op loopafstand van elkaar.

Testen
In besteksteksten van (internationale) projecten is vaak een breed scala aan on-site en off-site testen opgenomen: veiligheidstesten, belastingtesten, luchtdoorlatendheid testen, watertesten, zandzakslingerproeven, stootbelasting proeven, inbraakwerendheidstesten en soms ook brand-, kogelwerendheidstesten.
Iedere test en beproeving wordt door Octatube vastgelegd met een testrapport. Tevens is het mogelijk om een rapport en/of certificaat te verkrijgen dat is opgesteld door een onafhankelijke testautoriteit zoals TNO, CWCT en projectspecifieke adviseurs zoals Arup, Royal Haskoning DHV of Parsons.

Factsheet Contact

Deel deze pagina