Kabels
Kabels
Kabels
Kabels
Kabels

Kabels

Vlak afgespannen gevel
De afgespannen gevel van het OZ Building in Tel Aviv is met 52 meter de hoogste kozijnloze gevel die Octatube tot nog toe heeft gerealiseerd. De eigen gewichten worden verticaal omhoog via tuidraden afgedragen; de windbelasting horizontaal naar links en rechts via trekspanten. Dit schema is lang het meest transparante gevelsysteem geweest dat is toegepast in de wereld.
De volgende stap in de ontwikkeling van de techniek is gezet met het maken van een vlak afgespannen gevel. Het idee hiervan is dat kabels worden gespannen tussen de boven- en onderconstructie waar het glas met klemmen aan wordt opgehangen. Naast het gewicht van het glas moet de kabel ook de windbelasting overbrengen op de omliggende constructie. Dit gebeurt doordat de kabels doorbuigen. Bij het doorbuigen ontstaat er een constructieve diepte die nodig is voor het overbrengen van de windbelasting. Dit idee is ook bekend bij koorddansers. De kabels van de gevel moeten goed worden voorgespannen om te voorkomen dat ze te ver doorbuigen bij harde wind.

Afspanning in de spouw
Het project Hogeschool INHolland in Delft heeft zeer innovatieve glazen entreegevels die meebewegen met de wind. De absolute nieuwheid ligt in het situeren van de kabels in de spouw van het dubbelglaspaneel. Doordat afgespannen aramidekabels door composiet buizen in de glasspouw van de isolatieruiten lopen, is de glasgevel aan beide zijden volledig vlak. Bijzonder aan het idee is het ‘wegontwerpen’ van de constructie. De dubbelglaspanelen hebben een dikte van 54 millimeter, hetgeen resulteert in de slankste glasgevel ter wereld van 11 meter hoog.

Grootste kabelnetgevel van Europa
De Markthal in Rotterdam heeft de grootste kabelnetgevels van Europa. Het spectaculaire ontwerp van MVRDV en RHDHV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden de glaspanelen opgehangen.
De gevel kan in het midden bij extreme windbelastingen maar liefst 70 centimeter uitwijken. De afgelopen jaren zijn kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa.