Opdracht: grootste kabelnetgevels van Europa

De Markthal in Rotterdam zal de grootste kabelnetgevels van Europa krijgen. Octatube heeft de opdracht om deze technisch uitdagende opdracht te realiseren.Nu de onderbouw van de Markthal in Rotterdam bijna gereed is, wordt het tijd om uit te kijken naar de bovenbouw. Het spectaculaire ontwerp van MVRDV en DHV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed.
De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden gelamineerde glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1485 bij 1485 millimeter hebben.
De gevel kan in het midden maar liefst 70 centimeter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa. Octatube heeft hierin ondermeer ervaring opgedaan bij de gevels voor de INHolland Hogeschool in Delft.
Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal, is het omgaan met de hoge voorspankrachten.De spectaculaire en innovatieve gevels bekronen het ontwerp van MVRDV, en dagelijks zullen duizenden mensen het gebouw betreden via deze kabelnetgevels.

Voor meer informatie over de Markthal, klik hier.
Andere publicaties onder andere in de Bouwwereld en op Architectuur.org.

Artist impressions: Provast.

 

Contact

Deel deze pagina