Octatube krijgt grote rol in realisatie nieuw kunstcentrum Renzo Piano

Het Botín Centrum
Octatube krijgt een beeldbepalende rol in de realisatie van een nieuw kunstcentrum, ontworpen door Renzo Piano Building Workshop (RPBW).
Octatube heeft de opdracht gekregen voor het technisch ontwerp, de engineering, de productie en de installatie van alle glazen gevels, daken, vloeren en buitentrappen van het Botín Centrum project. Het gebouw is ontworpen door Renzo Piano Building Workshop in samenwerking met Luis Vidal + Architects en zal een nieuw internationaal en cultureel icoon worden in de haven van Santander aan de noordkust van Spanje. Uitkragend boven de zee en gelegen aan een groot park zal het Botín Centrum ruimte bieden aan kunst, cultuur en educatieve activiteiten van de Botín Stichting.Renzo Piano
De Italiaanse architect Renzo Piano is bekend vanaf zijn projecten met Richard Rogers en Peter Rice in de jaren ‘70 en ‘80. Bekende werken van hem zijn onder andere het Centre Pompidou in Parijs, NEMO in Amsterdam, Zentrum Paul Klee in Bern, het gebouw voor de New York Times en The Shard in Londen. Met name de ontwerpen van zijn musea met ingenieuze daglichtconcepten worden breed gewaardeerd en bestudeerd door architecten wereldwijd. Renzo Piano Building Workshop werkt vanuit Genua, Parijs en New York. In 1998 werd het oeuvre van Renzo Piano erkend met de Pritzker Architecture Prize.
De relatie tussen Octatube en Renzo Piano gaat ver terug. Voor de oprichting van zijn eigen bedrijf liep Mick Eekhout in 1970 als jonge architect stage bij Renzo Piano Building Workshop. Hier zou hij ruim 30 jaar later zelf advies komen geven als expert op het gebied van glasconstructies en algemeen directeur van Octatube. Er heerst een groot wederzijds respect vanwege de gedeelde passie voor ‘technische’ architectuur en het experimenteren met materialen. Tijdens één van de ontwerpsessies komt Renzo Piano tot de conclusie: “no excuses, we go for the best quality”.


De Botín Stichting
De Botín Stichting is de grootste private stichting in Spanje. Hun doelstelling is om de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de maatschappij te stimuleren. Het houdt zich al meer dan 50 jaar bezig met de promotie van kunst en cultuur, onderwijs, wetenschap en plattelandsontwikkeling. De stichting wordt voorgezeten door Emilio Botín, die ook bestuursvoorzitter is van Banco Santander. Voor deze bank heeft Octatube in 2005 een rond glazen dak gerealiseerd en in 2009 is een grote glazen kubus gebouwd voor het hoofdkantoor van de bank in Madrid.
Met het Botín Centrum zal de stichting de culturele, sociale en economische ontwikkeling van Santander bevorderen, zoals het Guggenheim Museum heeft bewerkstelligd in Bilbao.
Over de architect legt Emilio Botín uit: “To accomplish it, we have called on the best architect in the world. The architect, who best knows how to link cities to the sea, to build urban spaces, and to generate magical places where art may be enjoyed”.

Glas & duplex staal
Het iconische gebouw wordt gekenmerkt door twee grote afgeronde volumes die verbonden zijn door middel van glazen loopbruggen. De grootste daarvan heeft een vrije uitkraging van bijna 10 meter boven het water. Octatube is al een jaar geleden betrokken geraakt bij het project en aan de gehele bouwenvelop is sindsdien druk geëngineerd.
Meer dan 6000m² aan gevelbekleding kan worden verdeeld in een aantal grote onderdelen met ieder hun eigen uitdagingen. Zo is er op de begane grond een grote transparante gevel met glazen vinnen die precies aansluit op het grote schuin aflopende gebouwvolume. De gebouwvolumes zelf hebben aan beide kopse zijden zeer precies gedetailleerde (dubbele huid)gevels van hoogwaardig duplex RVS en structurele beglazing. Een groot daklicht is geïntegreerd met een ingenieus systeem van lamellen boven één van de museumruimtes, waardoor deze van daglicht worden voorzien. Het beloopbare glazen platform moet rekening houden met verschillende belastingen en bewegingen van het gebouw.
In het zee-klimaat zorgt de toepassing van duplex RVS, waarnaar veel onderzoek is gedaan, dat het gebouw een zeer duurzaam en onderhoudsarm karakter heeft.In de zomer van 2014 zal het Botín Centrum worden opgeleverd en geopend. In volgende nieuwsberichten zullen de engineering, de materiaalkeuze, de ontwikkeling van verschillende prototypes en de bouw aan de orde komen.

Internationale Media
"Former intern to partner with Renzo Piano on Botin Centre"

— World Arch News (@worldarchnews) September 6, 2013

 

Contact

Deel deze pagina