Onderwijscentrum EMC Rotterdam nadert oplevering

Het onderwijscentrum EMC Rotterdam nadert zijn oplevering (september 2012). Spectaculair zijn de 2 glazen zigzag gevels. De grootste heeft een vrije overspanning over 11 meter hoogte, zonder gevelkolommen, en een lengte van 58 meter.

 

Traditioneel wordt glas alleen als wind- en waterkering toegepast. In de Zig Zag gevels van het EMC Onderwijscentrum (Claus en Kaan Architecten) is het glas ook als constructief element toegepast waardoor de gevelkolommen overbodig zijn geworden.

 

Door de gevel in een zig-zag vorm met hoeken van 90° op te bouwen ontstaat er een constructieve diepte van 650mm. Dit betekende dat de staalconstructie terug kon worden gebracht tot enkel stalen staven die volledig wegvallen in de voeg van het isolatieglas. Door het glas met een perfecte passing in de stalen kaders te plaatsen vormt het systeem een stijf geheel. Daarmee is het isolatieglas ook een constructieve schijf waarin grote drukspanning optreedt en dat er voor zorgt dat de stalen staven vooral op trek worden belast. Het staal wordt op druk gestabiliseerd door het glas (tegen knik). 

De detaillering van het systeem is zeer ver geoptimaliseerd. In de ontwikkeling van dit nieuwe gevelsysteem staan de lichtheid, transparantie en veiligheid centraal. Ook in de uitvoering is het gelukt om zonder complicerende randvoorwaarden aan het bouwkundig werk 2 gevels te realiseren (49 en 58 meter lang). Boven de gevel is een 76 meter lange vrije overspanning die onder invloed van de variabele belastingen 12 centimeter vrij op en neer kan bewegen boven de gevel.

Behalve de zig zag gevels zijn ook ruim 300 vierkante meter brandwerende binnenpuien gerealiseerd en meer dan 300 meter glazen balustrades.

Contact

Deel deze pagina