De Bubble

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Lift, Overig

Het masterplan van het winkelgebied rondom het 18 Septemberplein in Eindhoven bevat twee markante blob-gebouwen. Eén hiervan is al gerealiseerd, voor de ander is door architectenbureau Tarra een architectonisch ontwerp gemaakt: 'de Bubble'. Dit ontwerp bestaat uit een geodetische koepel met een driehoekige onderverdeling, net als zijn grotere tegenhanger. Het gevelontwerp kenmerkt zich door een hoogwaardig afwerkingsniveau, waarbij er geen bevestigingsmiddelen zichtbaar zijn. Een groot deel van het geveloppervlak is in driehoekige glaspanelen uitgevoerd.

De Bubble is een flagship store van de winkelketen America Today. De ontwikkelaars van het gebouw hadden een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Ook de circulatie van bezoekersstromen in de binnenstad is samen met de menselijke maat een belangrijk uitgangspunt geweest van het ontwerp. De Bubble biedt onderdak voor 600 vierkante meter winkeloppervlak, verdeeld over drie bouwlagen.

In het concept voor de Bubble zijn de gevel, constructie en ruimtelijkheid tot één zelfdragende schil ontwikkeld. De constructieve opbouw bestaat uit vijf- en zeshoeken, een stalen framewerk met een gladde gevelopbouw van verschillende driehoekige glasinvullingen.
Octatube is verantwoordelijk voor de gehele gebouwschil. In nauwe samenwerking met de architect is een systeem ontwikkelt voor de gevel. Dit is met een mock-up getest.

Behalve de engineering, productie en montage van de koepel, doet Octatube ook de entree-puien en de glazen lifschacht in het interieur.

Factsheet Contact

Deel deze pagina