Provinciehuis Groningen
Provinciehuis Groningen
Provinciehuis Groningen
Provinciehuis Groningen

Provinciehuis Groningen

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Renovatie

Het provinciale bestuur van de provincie Groningen is sinds 1602 gevestigd in hetzelfde gebouwencomplex tussen het Martinikerkhof en de Singelstraat. Bij de renovatie in 2006 is de monumentale binnenplaats van het Provinciehuis, grenzend aan de Raad van State zaal, voorzien van een glazen overkapping. Hierbij is gekozen voor een maximaal transparante ingreep.
De binnenplaats is een multifunctionele en openbare ontmoetingsruimte voor diverse evenementen. Volgens MAD Architecten vormt deze eigentijdse overkapping van de centrale binnenplaats het sluitstuk van de renovatie, waarbij het verleden wordt gerespecteerd en de cultuurhistorische waarde geconserveerd.

Een grote uitdaging voor de constructie waren de verschillende randaansluitingen op de bestaande daken. De constructie bestaat uit hoofdspanten waaraan uitkragende stalen zwaarden zijn gemonteerd. Hiermee wordt de glasoverspanning verkleind van 2,7 naar 1,9 meter, terwijl de glasmaat wel 2,7 meter blijft. Hierdoor is de hoeveelheid staalconstructie op een efficiënte manier geminimaliseerd.

De glaspanelen zijn via de gelijmde puntverbinding met de achterconstructie verbonden.
Een zonwerende coating zorgt in combinatie met de automatische lamellenvensters voor een goed en beheersbaar klimaat in de binnenruimte.

Factsheet Contact

Deel deze pagina