Imax Theater

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Staal, Overig
Toepassing
Gevel, Overig

Moore Yaski Sivan (MYS) Architects ontwierp een opvallend bolvormig volume voor het grootste winkelcentrum van Roemenië. Het oppervlak van dit 3D IMAX theater is opgebouwd uit 29 plooien van getordeerde zinkpanelen die van boven naar beneden lopen.

Dit eerste IMAX gebouw in Boekarest is de blikvanger van het grote winkelcentrum. Boekarest, het economische en financiële hart van Roemenië, bevindt zich in een buitengewone inhaalrace ten opzichte van de rest van de Europese Unie waartoe zij sinds 2007 ook behoren. De sterke economische groei van de hoofdstad heeft nieuw leven geblazen in de infrastructuur en heeft geleid tot de ontwikkeling van vele winkelcentra, moderne woontorens en hoge kantoorgebouwen.

Het ontwerp van het IMAX gebouw in Boekarest kan worden toegeschreven aan de Geode IMAX in Parc de la Villette in Parijs. Dit gebouw, gemaakt van zeer expressief roestvrij staal, is opgebouwd uit sferische driehoeken met een zeer verfijnde afwerking. Overeenkomsten zijn ook te zien in het bekende IMAX Glasgow Science Center. Maar, deze IMAX verschilt zowel in zijn vorm als materiaalgebruik van zijn voorgangers. De architect van het IMAX gebouw in Boekarest zag het als een iconisch gebouw maar stond tegenover een veel lager budget dan bij de genoemde voorbeelden.

In een vroeg stadium van het ontwerp is Octatube uitgenodigd om deel uit te gaan maken van het ontwerpteam. Het doel was om een perfecte bol te ontwerpen door gebruik te maken van plaatstaal waaruit een nieuwe technische uitdaging is ontstaan. Terwijl de engineers werkten aan de ontwikkeling van mogelijke oppervlakten, de optimalisatie van het grid en de dubbele kromming, hebben de ontwerpers verder onderzoek gedaan naar de eigenschappen en beperkingen van het materiaal. Het resultaat van dit gezamenlijke onderzoek is voorgelegd aan de architect als een vrije vorm oplossing, die de kans op storende vervormingen in het plaatmateriaal minimaliseert.

Moore Yaski Sivan (MYS) Architects vond het belangrijk dat er een synergie zou ontstaan tussen de architectonische ideeën en de technische haalbaarheid, om zo binnen de randvoorwaarden een nieuw ontwerp te kunnen realiseren. Hieruit is een uitgebreide studie voortgekomen naar materiaalgebruik, de geometrie, de detaillering, de productie en uitvoering. Belangrijke input voor dit proces kwam voort uit verscheidene schaalmodellen.

Eerste Concept
De eerste ideeën voor het IMAX theatre bestonden uit platte driehoekvormige aluminium platen die op een geodetisch ruimtevakwerk warden geplaatst. Door derden is een prototype gemaakt gebaseerd op dit eerste concept. Hierbij onstonden echter problemen in de gladheid van het oppervlak en de waterdichtheid. Toen is besloten om Octatube in te huren als gespecialiseerd bedrijf om de bol te ontwerpen.

Verdelingen
Het ‘eureka’-moment bij dit project is gekomen toen het gezamenlijke ontwerpteam van MYS en Octatube de diagonalen in de driehoekige verdeling aan heeft gesloten op de ‘plooiende’ vorm oplossing.

Detaillering
De schil is gemaakt van 25 kilometer koud gebogen aluminium profielen die een vloeiende, dubbel gekromde bol creëren. Voor de omtrek van de ‘plooien’ zijn met een laser gesneden houten pasvormen gemaakt die zijn verbonden en vervolgend bekleed met getordeerde zinkpanelen. De hele schil wordt ondersteund door horizontaal gepositioneerde warmgebogen staalprofielen.

Kromming & Schaalmodellen
Voor het ontwerp met de ‘plooien’ was de uitdaging in het ontwerp om een optimum te vinden tussen materiaaleigenschappen, productietechnieken en esthetische aspecten. Uiteindelijk is iedere ’plooi’ 150 millimeter opgeteeld om de vorm te benadrukken.
Een proces van ‘trial and error’ was heel belangrijk tijdens het ontwerpen. Na vele iteraties zijn vijf modellen ontwikkeld om zo het gedrag van de 0,7 millimeter dunne getordeerde panelen volledig te begrijpen.

Oplevering
In December 2009 is het IMAX theater opgeleverd na maanden van ontwerpen en bouwen waarbij een mathematisch ontwerp is gecombineerd met traditionele bouwmaterialen. Al met al zorgt de gevelhuid voor een dynamisch aanzicht, die het best ervaren wordt bij het betreden van het winkelcentrum.

Factsheet Contact

Deel deze pagina