Fletcher A2 Hotel

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Composieten
Toepassing
Gevel

Het nieuwe Fletcher Hotel aan de A2 in Amsterdam is een landmark aan de snelweg ten zuidoosten van de stad. Benthem & Crouwel Architecten heeft op deze locatie een 60 meter hoge toren ontworpen, die door zijn ronde vorm van alle kanten in het oog springt. Dit ontwerp kwam voort uit de wens van de gemeente, die de locatie een impuls wilde geven met een karakteristiek gebouw. In het hotel bevinden zich 120 hotelkamers, 9 vergaderzalen, een fitnesscentrum, een lobby en boven in de toren een panoramarestaurant met een skylounge, dat een wijds uitzicht heeft.
De dubbele gevel speelt een belangrijke rol in het gebouw. Het geheel van glazen gevel met digitale print, bouwkundige binnengevel en de glazen entree- en restaurantpuien leveren vanaf de snelweg zowel overdag als ’s nachts een spectaculair beeld op van over elkaar heen liggende blauwe bollen.

Octatube is al vroeg in het traject betrokken geraakt bij dit project. In eerste instantie zou Octatube alleen de cilindrisch gebogen glazen gevelhuid uitvoeren, welke bevestigd zou worden op een traditionele HSB binnengevel. Door ook de engineering en uitvoering van de binnengevel naar zich toe te trekken, heeft Octatube de stap kunnen maken naar een geïntegreerd gevelsysteem. De constructieve en bouwfysische uitdagingen die er lagen om de glazen gevel op te hangen aan een lichtgewicht binnengevel zijn in één klap opgelost door de traditionele HSB-wanden te vervangen door composieten GRP elementen (Glass Reinforced Plastic). Octatube heeft in eerdere projecten (zoals het Yitzhak Rabin Center) met dit materiaal ervaring opgedaan en heeft hier de stap gemaakt het GRP ook constructief in te zetten.

Detaillering
De technische opbouw van de dubbele gevel is als volgt: er zijn stalen consoles aan de betonnen hoofddraagconstructie van het gebouw bevestigd, waaraan de prefab GRP elementen zijn gemonteerd. Hieraan zijn zwaarden bevestigd met daaraan Duo knopen die het gelamineerde glas met rotules aan de buitenzijde bevestigen. De ronde ramen in het GRP zijn in een dubbel gekromd vlak gedetailleerd en bestaan uit isolatieglas. Bezoekers kijken vanuit hun hotelkamers door deze ‘patrijspoorten’ naar buiten. Dit compleet nieuwe principe voor een dubbele huidgevel is voorafgaand aan de productie en montage getest met een mock-up.

Zowel de 130 GRP elementen als de glazen screens zijn prefab vervaardigd. De gebogen glazen buitenwanden bestaan uit 10 screens per verdieping, bedrukt met een blauw bollenpatroon. De screens zijn gefabriceerd in China, en bestaan op hun beurt ieder uit 4 glaspanelen van 1,8 x 3 meter. De buitenste schil is volledig transparant.

Het bollenpatroon is geoptimaliseerd zodat met een zekere repetitie toch een afwisselend beeld kon ontstaan. Ook is het stippenpatroon aangepast om het printen productietechnisch haalbaar te maken en om van binnen naar buiten te kunnen kijken.
De glazen schil met een oppervlakte groter dan 4000 vierkante meter heeft verschillende functies. Vanuit de architectuur moest de transparante buitenhuid het gebouw iets mystieks geven, en vervullen hoeveel verdiepingen het telt. Het glas levert als onderdeel van de dubbele huidgevel ook een bijdrage aan de warmtehuishouding van het gebouw en daarnaast heeft het een belangrijke akoestische functie - het Fletcher Hotel staat op een drukke, geluidbelaste locatie direct naast de A2. De afstand tussen de twee gevels is ongeveer 800 millimeter, genoeg voor een glazenwasserinstallatie.

Factsheet Contact

Deel deze pagina