Octatube Nieuwbouw

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal, Overig
Toepassing
Overig

Ons nieuwe kantoor en fabriekshal is gereed. Hier komen onze teams van engineering en vakmanschap samen om gedurfde architectonische concepten te realiseren met innovatieve en op maat gemaakte oplossingen. Dit nieuwe gebouw laat zien hoe ontwerp en bouw hand in hand gaan binnen Octatube. Het drukt ook ons open en samenwerkende karakter uit, met veel meer ruimte voor ontmoeting en interactie. Bovendien laten we de buitenwereld zien wat bouwen met staal- en glas inhoudt door met glazen gevels onze productieruimte open te stellen naar de straat.

Het gebouw biedt ons een gezonde en comfortabele werkomgeving. Het heroverweegt de combinatie van werken en wonen op buurtniveau. Het laat zien hoe industriële productiebedrijven een plaats kunnen hebben in de steeds dichter wordende stad. 

We hebben dit gebouw ontworpen met het oog op toekomstige veranderingen. Het kan zich aanpassen aan veranderend gebruik en groei, waardoor we nog minstens 40 jaar uitdagende architectuur kunnen realiseren in onze thuisstad Delft.

Het was een inspirerende en gedenkwaardige reis om opdrachtgever, gebruiker, ingenieur, producent en hoofdaannemer te zijn voor dit bijzondere project.

Met bijzondere dank aan:
- Naomi Schiphorst – architect
- Eddy Theunissen (Building Management Consultant)
- alle andere partijen die betrokken waren

 

Design & Build verbinden 
Bij Octatube gaan ontwerp en bouw hand in hand. Door nauw samen te werken tijdens het ontwerpen, testen, ontwikkelen, produceren en bouwen, optimaliseren we continu het hele proces. Dankzij walk-throughs, veel ramen en uiteindelijk een galerij die alle verdiepingen van het kantoorgebouw met de productiehal verbindt, creëren we hele korte lijnen, zijn we sneller en beter in staat om af te stemmen en te reageren. Goed voor de kruisbestuiving en bovendien heel leerzaam en inspirerend.

Ruimte voor interactie
Waar het oude gebouw zijn beperkingen had, zit de nieuwbouw vol met ruimtes om elkaar in verschillende settings te ontmoeten. Vergaderruimtes, een experience hal met tribune, plekken voor stand-ups, loungeplekken, een kantine (met biertap) en een binnenkort te realiseren dakterras. Ruimtes die we gebruiken om bij te praten, te discussiëren, te leren en te verbeteren. Of gewoon om te eten, praten, ontspannen en lachen.

Open, transparant en levendig
Ons gebouw vormt een open en levendige omgeving die past bij onze bedrijfscultuur. Met een gevel van 7 meter hoge panelen met driedubbel glas en de meest transparante coating zoeken we bewust naar interactie en verbinding met onze omgeving. Je kunt gemakkelijk naar binnen kijken om te zien wat we doen en maken.

Comfortabel en gezond
We volgen PvE Healthy Offices 2021 - klasse B. Klimaatplafonds zorgen ervoor dat alle ruimtes in het kantoor gekoeld en verwarmd kunnen worden. Er is CO2-gestuurde mechanische ventilatie en ramen kunnen worden geopend voor natuurlijke ventilatie. Luifels die aan het gebouw zijn bevestigd, zorgen samen met verstelbare zonwering aan de ramen voor maximale daglichttoetreding en een lage warmtelast. Vloerverwarming/-koeling is geïnstalleerd in de productiehal en we hebben daar ook dakramen met opengaande delen voor natuurlijke ventilatie toegepast.

Optimale logistiek
Met onze nieuwe productiehal hebben we nu alle functies op één centrale locatie: productie, assemblage en opslag. De hal heeft een indeling die optimaal aansluit bij onze logistieke processen en scheidt opslag- en werkruimtes. Om alle ruimtes in de hal in de toekomst flexibel te kunnen blijven gebruiken, zijn deze allemaal uitgerust met dezelfde apparatuur, zoals een bovenloopkraan.

Toekomstbestendig
De binnenruimtes van de nieuwbouw zijn flexibel en kunnen vrij worden ingedeeld. Hierdoor kunnen we inspelen op veranderende behoeften. Dit geldt voor het kantoor, maar ook voor de productiehallen waar de binnenruimtes kunnen meebewegen, afhankelijk van de grootte van het project. Het kantoorgebouw heeft nu twee verdiepingen. Structureel (en op het gebied van warmteopwekking) is het klaar voor een derde en vierde verdieping om onze toekomstige groei op te vangen.

Verantwoord en duurzaam 
Er liggen 344 PV-panelen op het dak van de nieuwe productiehal. We wekken warmte/koude op via geothermische energie. Hierdoor heeft ons gebouw een primair energieverbruik van <0 kWh/m2. We hebben materialen bespaard door minimale afwerking en hergebruik van materialen en meubilair. We hebben het gebruik van materialen met schadelijke emissies in het interieur geminimaliseerd. De stalen hoofddraagconstructie van de productiehal is volledig demontabel. In de nabije toekomst komen er buiten een aantal EV-oplaadpunten.

Feiten en cijfers:
- 2000m² kantoorruimte
- >120 werkplekken
- 5000m² productieruimte (inclusief oude hal)
- 344 PV-panelen
- 365 funderingspalen (totale lengte 9000m)
- 500 m² glas
- 6,3 ton per rolbrug (3 stuks)
- 2000 m² ruimtevakwerkdak overspant de productieruimte
- 12 EV-oplaadstations
- Warmte Koude Opslag (ATES) voor verwarming en koeling

Factsheet Contact

Deel deze pagina