Droogloop Zonnehuisgroep

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak, Renovatie

Voor de Zonnehuisgroep in Amstelveen heeft Octatube een nieuw project gerealiseerd met koud gebogen glas. De opdracht bestond uit een slingerende glazen droogloop die twee panden met elkaar verbindt. Het conceptontwerp voor de luifel is als onderdeel van het verpleegtehuis gemaakt door aTA (architectuurcentrale Thijs Asselbergs). 

Het idee van de architect was dat van een blaadje in de tuin. In een landschapsontwerp van HOSPER is dit verder uitgewerkt. Voor Octatube bestond er een full-service opdracht voor de droogloop, van design en engineering, tot productie, montage en onderhoud.
De ruggengraat van de glazen droogloop bestaat uit gewalste buizen die zijn bevestigd aan 10 kolommen. De secundaire constructie wordt gevormd door ellipsvormige dwarsliggers die ten opzichte van elkaar verdraaien op het hart van de buisligger. Hierop zijn geharde en gelamineerde glaspanelen van 3,6 bij 1,2 meter bevestigd. Deze rechte glaspanelen zijn tijdens de montage in hun vorm geklemd door middel van cirkelvormige klemplaatjes. In totaal is een oppervlakte van 180 vierkante meter met glaspanelen overdekt, waaronder de bewoners en gebruikers door de tuin naar de overkant kunnen wandelen.

De totale montage-tijd bedroeg slechts 3 weken. Deze korte bouwtijd was mogelijk door de ervaring die Octatube heeft met het koud torderen van glas, maar ook doordat eerst in de fabriek een proefopstelling van de staalconstructie is gemaakt. Hierdoor kon de precieze maatvoering van te voren worden vastgesteld.

De binnentuin is tevens een belangrijk ontsluitingsgebied voor de benedenverdiepingen van verschillende gebouwvolumes. Zo heeft de architect de interactie en samenhang tussen de gebouwen bevorderd en ontstaat er een levendig binnengebied. De glazen droogloop heeft hierin een centrale en prominente plek.

In het voorjaar van 2012 is Het Zonnehuis feestelijk geopend door Koningin Beatrix.

Factsheet Contact

Deel deze pagina