Capital C (De Diamantbeurs)
Capital C (De Diamantbeurs)
Capital C (De Diamantbeurs)
Capital C (De Diamantbeurs)
Capital C (De Diamantbeurs)
Capital C (De Diamantbeurs)

Capital C (De Diamantbeurs)

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

In Amsterdam aan het Weesperplein heeft een metamorfose plaats gevonden. De Diamantbeurs is een historisch pand dat in ere is hersteld mét een in het oog springende aanvulling! Over de volle breedte van het gebouw heeft Octatube in opdracht van Capital C Amsterdam een dakopbouw van ruim 10 meter hoog gerealiseerd. Zo blijkt maar weer, Diamonds are Forever. 

Om de diamanthandel te bevorderen werd in 1910 De Diamantbeurs voor diamanthandel in Amsterdam gebouwd. De bekende architect Gerrit van Arkel heeft De Diamantbeurs ontworpen. In 2015 is het gebouw door Sijthoff Media Groep en Zadelhoff Beheer (voorheen Beheer Brouwershoff) aangekocht. De Diamantbeurs ondergaat de transformatie naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Heyligers design + projects. Alle historische details worden opgepakt door Braaksma & Roos Architecten. Octatube is ingeschakeld om de spectaculaire dakopbouw te realiseren. Hoogwaardig design
Het design voor dit project is zeer hoogwaardig en innovatief. De grote koepel van ongeveer 45x21x10 meter (lxbxh) behelst twee verdiepingen en heeft een vrije vorm. Dit betekent dat het niet definieerbaar is door een bepaalde geometrische basisvorm zoals een bol of kubus. Het Octatube team heeft de engineering (de bouwtechnische uitwerking en de constructieve berekeningen) van het ontwerp op zich genomen. Met name het optimaliseren van de vorm in 3D en het parametrisch ontwerpen waren een uitdaging.

Parametrisch ontworpen
Door de vrije vorm van het project zijn alle onderdelen (stalen balken, glaspanelen, etc.) verschillend en komen deze telkens geometrisch op een andere manier bij elkaar. Indien er ook maar iets in het ontwerp werd aangepast, veranderde alle onderdelen. Alles stond immers met elkaar in verbinding. Zo ontstond het idee om het ontwerp te automatiseren door een parametrische tool te ontwikkelen die de complexe basisgeometrie omzet naar een gedetailleerd productiemodel. Hier lees je meer over hoe parametrisch ontwerpen is toegepast in dit project. Het ontwerp is parametrisch helemaal tot in het laatste detail uitgewerkt en vanuit die modellen zijn de producties aangestuurd. Door het project parametrisch te ontwerpen bleek de opbouw niet alleen technisch haalbaar maar ook kosten efficiënter te zijn. 

File-to-factory
Naast dat Octatube voor dit project zelf software heeft ontwikkeld, is er ook een file-to-factory werkwijze uitgedacht en doorgevoerd. Wanneer er bijvoorbeeld een bepaald samengesteld element gemaakt moest worden dan lagen de benodigde buislaser gesneden stalen onderdelen klaar op één palet. Vervolgens konden de onderdelen worden gemonteerd op een verstelbare mal met pootjes, ook wel ‘spijkerbed’ genoemd.

Daniel van Kersbergen, engineer bij Octatube: “Alle complexiteit komt automatisch uit de computer rollen met gebruik van de ontwikkelde software. De hoogte, de positie van het onderdeel en de graden. De geometrie van het model is enorm ingewikkeld want alles is scheef. Het spijkerbed zorgt ervoor dat alle ingewikkeldheid van het model toch in één keer kan worden gemonteerd.”
 

Complex laswerk
Het laswerk is vanwege de complexiteitan het model lastig. Met behulp van het spijkerbed wisten de lassers controle te houden op de toleranties. 

Vincente Monteiro Chantre, voorman bij Octatube: “De grootste uitdaging is de constructie op de juiste maatvoering krijgen. Als je last werkt het materiaal altijd. Je moet goed kunnen inschatten wat het materiaal gaat doen. Onze lasrichting en laspositie bepalen wij voordat we gaan lassen. Dat de praktijk en het theoretische gedeelte in een vroeg stadium bij elkaar komen was écht een voordeel.”


Geslaagde proefpassing van de Diamantbeurs bij Octatube in Delft.

Building Integrated Photo Voltaics (BIPV)
Bij een BIPV systeem worden de standaard PV-panelen in het gebouw geïntegreerd. BIPV heeft altijd een twee-in-één functie die de opwekking van zonne-energie combineert met dakbedekking, gevels of glas. Voor de Diamantbeurs is het BIPV systeem verwerkt in de glaspanelen van het dak. Elk glaspaneel heeft een uniek nummer en unieke plek op de dome. In de aanlevering spreek je daarom vooraf af in welke volgorde en hoe de panelen gegroepeerd moeten worden op de glasbokken.

 


Voor de grote en brede onderdelen moesten ontheffingen worden aangevraagd. Alleen tussen 6:00 en 7:30 uur, mocht er worden gelost. 
 

Corine Dikkers, projectmanager bij Octatube: “Op het moment dat alle onderdelen op de bouw bij elkaar komen en als een soort puzzelstuk in elkaar vallen. Dan ben je wel écht trots dat zulke mooie dingen binnen Octatube worden gemaakt. Er komt in alle verschillende fases zoveel voorbereiding bij kijken en er werken zoveel mensen aan mee. Als het dan op de bouw echt bij elkaar komt en het lukt in zo’n korte tijd (8 dagen, staalbouw), dan denk je wel; wow, het staat er!” 

De door ZJA ontworpen dakopbouw heeft een schijnwerper functie. De transparante welvingen van de nieuwe opbouw kan je er vanuit de verte uitpikken. De glazen dakopbouw verwijst naar de geschiedenis van het gebouw als centrum van de internationale diamanthandel. Als een geslepen diamant schittert deze in het licht en laat de Diamantbeurs weer stralen.


(Foto's: J.W. Kaldenbach & Octatube)

Factsheet Contact

Deel deze pagina

Amsterdam