Tropical Fruit Warehouse
Tropical Fruit Warehouse
Tropical Fruit Warehouse

Tropical Fruit Warehouse

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel, Renovatie

Een buitengewone herontwikkeling door IPUT Real Estate Dublin. Het Tropical Fruit Warehouse staat in de schaduw van de iconische Samuel Beckett brug van Santiago Calatrava in het centrum van Dublin. Twee historische pakhuizen, die vroeger werden gebruikt voor de import van tropisch fruit en later als studio door U2, worden zorgvuldig gerestaureerd en aangevuld met een spectaculaire glazen doos. 

In dit bijzondere ontwerp van Henry J Lyons Architecten smelt het monumentale pakhuis met zijn ingewikkeld metselwerk en steenwerk, samen met de transparante glazen doos, die erboven zweeft als een licht, eigentijds juweel. 

(Renders: met dank aan IPUT Real Estate Dublin)

Proces
In een vroeg stadium van het ontwerpproces is Octatube betrokken om de glazen doos te ontwikkelen, in nauwe samenwerking met het ontwerpteam bestaande uit onder andere Henry J Lyons en ARUP. We zijn gestart met een pre-engineering periode van 10 weken. In deze fase werden verschillende opties voorgesteld en is het ontwerp zowel esthetisch als structureel getoetst. Tijdens een reeks ontwerpworkshops zijn de uitdagingen direct besproken en knopen doorgehakt. 

Zo is in deze fase gekozen om de tweede huidgevel op volledige hoogte uit te voeren (ca. 8,5 meter) in plaats van deze in tweeën te delen. Dit leverde een significant voordeel op voor het constructieve schema van de gevel en verhoogde tegelijkertijd de transparantie van het gehele ontwerp. 
Het pre-engineering proces heeft geleid tot een duidelijke ontwerprichting en opdracht voor de verdere engineering en uitvoering van het project. 

Dubbele huidgevel
De zwevende glazen box kan over de bestaande pakhuisgebouwen heen worden gekanteld. Uit de pakhuizen steekt een betonnen hoofddraagconstructie waaraan de staalconstructie is bevestigd. Aan deze constructie is de dubbele huidgevel gehangen, waarin het glas overspant van vloer tot vloer. 

De buitenste laag van de dubbelwandige gevel wordt op afstand gehouden door een glazen vinconstructie, bestaande uit CNC geslepen glazen vinnen en aan de onderzijde gedragen door een hoogwaardige RVS constructie. De vinnen eindigen 1,70 meter boven de derde verdieping (de 'begane grond' van de glazen box). Daarmee steekt het gevelgals voorbij de vinnen. Je kunt onder de vinnen door lopen en zo toegang krijgen tot de spouw voor onderhoud. 

Uniek aan deze constructie is de ophanging van de vinnen aan het dak, terwijl het gevelruiten op de onderste vloer staan. Dit is bijzonder, want wat doe je als de ene verdieping anders vervormt dan de andere (bijvoorbeeld als er meer mensen op staan)? In theorie kan het buitenglas dan bewegen ten opzichte van de vin. Dit is constructief zeker uitdagend en daarom hebben we veel energie gestoken in de detaillering.

Glazen hoek
Door vergaande, constructieven optimalisaties is het gelukt om volledig glazen hoeken te realiseren in de gevel van het Tropical Fruit Warehouse. Het gevelglas steunt op elkaar af (door middel van een constructieve kit) en daarmee houdt de glazen box zichzelf in evenwicht.  Deze hoeken versterken ook de transparantie van het ontwerp.

Mock-Up
Door de complexiteit van dit project zijn we afgeweken van de standaard systemen. We hebben op maat gemaakte aanpassingen zo ontworpen dat ze esthetisch aantrekkelijk zijn en volledig zijn geoptimaliseerd, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de constructie. Door deze aanpassingen passen de systemen niet meer in de standaardcertificering.

Daarom hebben we onze grootste mock-up ooit gemaakt die ook fungeerde als testopstelling: 8x5 meter, waarin verschillende geveldetails samenkwamen. Dit zorgde ervoor dat met name de Engelse CWCT-richtlijn werd nageleefd. 


Met de mock-up konden we een constante kwaliteit aantonen  en wisten we dat de constructie aan alle prestatie-eisen voldeed: dit gaf vertrouwen aan de klant en opdrachtgever. 
Op basis van de mock-up hebben we het ontwerp verder geoptimaliseerd met kleine, esthetische veranderingen (d.w.z. kleuren of zetwerk). 

De mock-up leverde ook waardevolle informatie en inzichten op voor de motnage: het stelde ons in staat om kritische punten te beoordelen die mogelijk een rol zouden spelen bij de montage en die in een later stadium extra aandacht te geven.

Montage
De montage van de glazen box was een uitdaging. Alles gebeurt op hoogte en op bestaande historische pakhuizen. Om het hele project is een hefsteiger gebouwd, die een goede werkvloer garandeert tijdens de montage - zowel binnen als buiten. 

Er is gekozen voor zoveel mogelijk pre-assemblage. Naast het feit dat dit een efficiënte manier van werken is, kunnen we ook de kwaliteit van de gevel garanderen door deze in een gecontroleerde omgeving voor te bereiden. Als je kijkt naar het klimaat in Dublin - en de tijd van het jaar - biedt dit een belangrijk voordeel.

De bouw van het project is momenteel in volle gang. Met de voltooiing van het Tropical Fruit Warehouse zal een echt iconisch gebouw zijn plaats innemen langs de rivier de Liffey. Het project is een prachtig voorbeeld van vernieuwing in de breedste zin van het woord: de bestaande pakhuizen worden in ere hersteld en tegelijkertijd verrijkt met een moderne, glazen kroon.

 

Factsheet Contact

Deel deze pagina