Ruimtevakwerken
Ruimtevakwerken
Ruimtevakwerken
Ruimtevakwerken

Ruimtevakwerken

Ruimtevakwerken zijn driedimensionaal werkende vakwerk constructies, die industrieel worden vervaardigd. Ruimtevakwerken werden voor het eerst toegepast in 1907 door Alexander Graham Bell en werden populair door Mero in de jaren ‘60. Octatube’s naam is verbonden aan het ‘Octatube’ ruimtevakwerksysteem dat in 1973 werd uitgevonden door Mick Eekhout als afstudeerwerk en tevens werd geoctrooieerd. Inmiddels is het octrooi al weer 10 jaar verlopen. Gewoonlijk worden deze vakwerken uitgevoerd in ronde of vierkante stalen buizen en bij uitzondering in aluminium of zelfs in massief hout, in bamboe of karton. Door de omwenteling in de bouw van producent- naar consumentgerichtheid is de interesse voor industriële ruimtevakwerken veranderd in die voor projectgerichte speciale ruimtelijke constructies. Het gevolg daarvan is dat veel ontwerpen van ruimtelijke constructies niet meer in een bestaand systeem uitmonden. Er is wel een groot aantal basissystemen denkbaar. Een afgeleide variant wordt meestal in projecten toegepast.

Octatube levert traditioneel ruimtevakwerksystemen in drie uitvoeringen.
Het Octatube systeem is, sinds de uitvinding in 1973, opgebouwd uit een ensemble van stalen gelaste knopen en ronde buizen. Maximaal 18 staafaansluitingen zijn mogelijk op een dubbel knooppunt. De koppeling van staven aan knopen geschiedt middels voorspanbouten.
Het Tuball systeem bestaat, sinds de ontwikkeling in 1984, tevens uit stalen knopen en ronde buizen. De knopen zijn echter ronde holle bollen. De buizen bevatten ingelaste proppen met een draadgat. Door middel van een boutverbinding worden deze op de bollen aangebracht. De onderdelen kunnen zowel in aluminium als in staal worden vervaardigd. Het uiterlijk is zeer abstract. Het systeem wordt na 25 jaar gebruik nog steeds regelmatig toegepast.
Het Streamline systeem, voor het eerst gerealiseerd in de koepel van de Friesland Bank te Leeuwarden (architect Aad van Tilburg), is een visueel gestroomlijnd constructiesysteem. Dit systeem bestaat uit vloeiend in elkaar overlopende horizontale ringen en diagonale buizen. In het geval van de koepel is een speciaal projectsysteem ontwikkeld met rond gebogen horizontale buizen en diagonale staven daartussen. De voorgespannen boutverbinding is volledig aan het zicht onttrokken.

Factsheet Contact

Deel deze pagina