Gebogen glas
Gebogen glas
Gebogen glas
Gebogen glas
Gebogen glas
Gebogen glas

Gebogen glas

Traditioneel bestaat de mogelijkheid om glasplaten warm te vervormen of te buigen. Het koud buigen of torderen van glaspanelen is een nieuwe techniek  met belangrijke voordelen.

Het warm vervormen van glaspanelen met een enkel of een dubbel gekromde vorm gebeurt door het glas te verhitten en te laten afkoelen op een mal. Dit krommings-proces in de fabriek is erg kostbaar aangezien per paneel een mal gemaakt moet worden. Ook blijven oneffenheden van de mal zichtbaar in het glas. Sinds 2001 is binnen Octatube ervaring opgebouwd met het koud vervormen van glaspanelen. Dit betekent dat vlakke glasplaten met mechanische druk in een kromme vorm gebracht en gehouden worden. Koud buigen van kozijnglas werd al langer toegepast bij cilindrische daken. Het koud buigen van puntvormig bevestigd glas is echter ook mogelijk. Deze manier van koud buigen is toegepast bij het Floriade Paviljoen. Hier werd 50% van de spanningen benut voor het buigen en de rest voor de opname van windbelastingen. Tevens is het mogelijk om isolatieglas panelen in een kozijn te torderen. Bij de getordeerde spaghetti-gevel van het stadhuis van Alphen aan den Rijn werd bijvoorbeeld 25% van de spanningen benut voor het koud torderen.

De theorie achter het buigen is bij Octatube onderzocht. Nu kunnen we het buig- en breekgedrag van het glas modelleren en voorspellen. Met deze kennis heeft Octatube de meest sublieme toepassing van koudvervormde dubbelgekromde isolatie glaspanelen kunnen maken. In het atriumdak voor het Victoria & Albert Museum in Londen worden glaspanelen gedragen door volledig glazen vinnen met een variërende spanwijdte tot 11 meter lengte uit één stuk. De glazen liggers zijn uit 3 lagen gelamineerd opgebouwd. Op de liggers zijn RVS C-profielen verlijmd waarmee het isolatieglas op de glasligger is geklemd.